DEREK CHOLLET DOLAZI NA BALKAN: Zaobilazi Sarajevo. Ide u Skoplje, Prištinu i Beograd

Radi se o posjeti koja je otkazana nedavno zbog zaraženosti Cholleta koronom.

  • Regija

  • 08. Jan. 2023  

  • 2

Viši savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet boravit će 11. januara u Skoplju i Prištini, a dan poslije i u Beogradu.

Radi se o posjeti koja je otkazana nedavno zbog zaraženosti Cholleta koronom.

Posjeta treba biti posvećana miru, stabilnosti i prosperitetu na Zapadnom Balkanu, saopćio je State Department.

Međutim, u novom spisu lokacija nema Sarajeva. Glavni grad BiH bio je planiran u kalandaru Cholleta. Zašto je ‘preskočeno’ nije poznato.

Chollet će u Skoplje s makedonskim čelnicima razgovarati o nizu pitanja, uključujući energiju, privredu i borbu protiv korupcije, prenosi RSE.

Tokom posjete Prištini, on će s predstavnicima Vlade Kosova, ali i drugim političkim liderima i civilnim društvom razgovarati “o naporima SAD da pomogne u unapređenju euroatlantskih integracija Kosova”, kao i o dijalogu koji vodi EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, “usredotočenih na uzajamno priznavanje”.

Derek Chollet će u Beogradu razgovarati o energetskoj sigurnosti i regionalnoj ekonomskoj integraciji . TEma će biti i napradak Srbije u pogledu pristupanja EU.

U saopćenju se dodaje da će Chollet razgovarati i o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i sigurnosti i njezinom kontinuiranom angažiranju u dijalogu koji vodi EU s ciljem normalizacije odnosa sa Prištinom.

Posjeta Cholleta regiji trajat će od 11. do 13. januara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...