DETALJI SU TU: Odustaje li Apple od najjeftinijeg iPhonea?

Uređaj je, kaže poznati analitičar, u sebi trebao imati prvi 5G čip koji je dizajniran u samom Appleu.

  • HiTec

  • 09. Jan. 2023  09. Jan. 2023

  • 0

Apple je navodno odustao od razvoja najnovije verzije iPhonea SE. Prema objavi analitičara Ming-Chi Kua, kompanija je nedavno dostavljačima komponenti objavila da neće izbaciti četvrtu generaciju modela SE.

U objavi Mediuma koju je prenio MacRumors Kuo navodi da je uređaj trebao u sebi donijeti prvi 5G modem kojeg je razvio Apple.

Uvođenje komponente u SE Appleu bi omogućilo da isproba čip prije nego što ga krene ugrađivati u iPhone 16 i kasnije modele. Kuo umjesto toga predlaže da će Apple vjerojatno nastaviti koristiti Qualcommove čipove sve do kraja 2024.

Kuo ne zna zašto je Apple otkazao četvrtu generaciju iPhonea SE niti imaju li performanse njihovog 5G čipa ikakve veze s tim.

Apple je dobar dio proteklog desetljeća proveo pokušavajući smanjiti ovisnost o Qualcommu.

Kompanije su, podsjetimo, 2019. završile prepirku na sudu te potpisale "višegodišnji" ugovor o dostavi bežičnih čipova. Nekoliko mjeseci kasnije, Apple je kupio većinu Intelovog biznisa za mobilne uređaje. Krajem 2020. kompanija je također navela da radi na svojem mobilnom čipsetu, no od tada o projektu nismo čuli baš previše, zaključuje Engadget.

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...