ČUVENA HISTORIČARKA DUBRAVKA STOJANOVIĆ: „Vučić često misli da je Tito, da je ovo Hladni rat, pokušava šibicarski prevariti istok i zapad…“

Osvrnula se na svoj autorski tekst, odnosno pismo mlađoj sebi, u časopisu Lice ulice pod naslovom „Nisam te iznevjerila, mala“.

  • Kultura

  • 10. Jan. 2023  

  • 1

Beogradska historičarka Dubravka Stojanović izjavila je u emisiji Newsnight N1 TV da misli da, gledajući danas, predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić u historiji neće zaslužiti dobru ocjenu.

„Aleksandar Vučić prije svega ima tu grandioznu sliku sebe samog. To je za početak taj problem koji mi svi imamo ovdje, mnogi problemi proističu iz načina na koji on sebe vidi, veliki problem je što on stvari zaista pokušava tako da rješava, često se pravi da je Tito, da je ovo Hladni rat, da je ovo Jugoslavija… On misli da je rješenje u ovoj situaciji nesvrstanost, i ne razumije da ovo nije jedna takva situacija“, kaže Stojanović.

Osvrnula se na svoj autorski tekst, odnosno pismo mlađoj sebi, u časopisu Lice ulice pod naslovom „Nisam te iznevjerila, mala“.

Ističe da bi tu sad najvjerovatnije ključna riječ bila „bunt“.

„To su već generacije u Jugoslaviji koje su nosile tu pobunu, ideju da taj sistem nije u redu, da ne može da bude jedna stranka, partija, da ne može da bude kontrola medija, tako da je već od osnovne škole bila neka vrsta tih organizacija, imali smo neke novine već u gimnaziji u kojima smo otvoreno pisali protiv tog režima, cijeli život sam smatrala dužnošću da se taj bunt ostvari“, kaže.

Današnje generacije su, smatra, „vrlo daleko od tog bunta“.

„Ni mi na fakultetu nikako ne uspijemo da ih angažujemo, pokrenemo, imali smo dvije godine tribine ‘Nije filozofski ćutati’, bude prepun amfiteatar, ali nema studenata. To su generacije koje drugačije razumiju svoju ulogu u društvu, pa i ulogu čitavog društva. Zahvalna sam tom socijalizmu, koji nas je učio, bez obzira što je bio monopartijski i u mnogo čemu restriktivan, ali nas je ipak učio da se slavi ta borba, za svoje ideje, za slobodu“, kaže ona.

Dodala je da „svoju generaciju može potpuno da razumije“.

„Zato što, ne samo što je sve bilo neuspješno, nego ako biste se stalno bavili aktuelnim temama, vi biste 40 godina govorili isto, a to je ne samo zamorno, depresivno, nego se i loše osjećate. Otkad je krenuo problem sa Kosovom 1981. mi se nismo bitno pomjerili, jedino što sve propada“, kaže ona.

Prema njenim riječima, „narodi Jugoslavije su pokazali da im je važnije teritorija, nego neka ideja o integraciji“.

„Ti narodi su pali iz istorije i pokazali da je ideja Jugoslacije bila za njih suviše daleko. Da pomenem nedavno preminulu Latinku Perović, koja je bila moja mentorka, ona je govorila – Jugoslavija je naša prva Evropa, jer je bila vježba da li možete sa ljudima druge vjere, običaja, da stvarate jednu zajednicu, to je danas EU, mi smo dva puta propustili tu šansu sa Jugoslavijom“, kaže ona.

Te nacije, podsjeća, jesu stare nacije.

„Formirane u 19. vijeku u potpunosti sa nacionalnom sviješću, u tom smislu je bilo teže praviti Jugoslaviju, nego praviti Italiju, to treba razumjeti. Nije se Jugoslavija raspala pa su nastale nove nacionalne svijesti, nego obrnuto“, smatra Stojanović.

Govoreći o vlasti, rekla je „najlakše je reći ‘to je potpuno ludo, ovo je iracionalno, ovo ne razumijem, kako to neko može da proguta…’“.

„Ali evo vidimo da može, to je stara teza, da su oni vrlo racionalni, da znaju kako se vlast dobija, kako se vlast čuva, štiti, produžava na decenije i u tome su vrlo uspješni. Imamo siromaštvo, izuzetno nejednako društvo, koje ne zna kojim putem treba da ide, današnje vlasti su to vrlo dobro koristile“, kaže.

Prema njenim riječima, „Aleksandar Vučić prije svega ima tu grandioznu sliku sebe samog“.

„To je za početak taj problem koji mi svi imamo ovdje, mnogi problemi proističu iz načina na koji on sebe vidi, veliki problem je što on stvari zaista pokušava tako da rješava, često se pravi da je Tito, da je ovo Hladni rat, da je ovo Jugoslavija… On misli da je rješenje u ovoj situaciji nesvrstanost, i ne razumije da ovo nije jedna takva situacija, da ovo nije Hladni rat, da je ovo situacija u kojoj morate da odredite svoju stranu i da za to plaćate određenu cijenu, on misli da može da prevari sve šibicarski i istok i zapad i da na taj način igra tu igru, mislim da ne može, mislim da to nije taj istorijski trenutak. Veliki problem je što je on ovdje već 10 godina, što je situacija sve lošija, ekonomska, sloboda medija, stanje u skupštini, izbori u koje niko ne vjeruje, situacija se drastično pogoršava, tako da gledajući danas – mislim da u istoriji neće zaslužiti dobru ocjenu“, rekla je istoričarka Dubravka Stojanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...