STATE DEPARTMENT UZVRAĆA PREDSJEDNIKU SRBIJE: „Prljavim taktikama protiv građana, kakva je ova, nije mjesto u demokratskim društvima…“

-Ova tvrdnja je potpuno lažna i Vučić nema dokaze koji bi potkrijepili njegove ozbiljne optužbe jer takva vrsta veze nikada nije postojala, naveo je ranije Joseph.

  • Regija

  • 10. Jan. 2023  

  • 5

Vanjskopolitički analitičar Edward Joseph napisao je na svom Twitter profilu da ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 30. decembra, gostujući na TV Prva, optužio da je albanski agent i da dobija mnogo albanskog novca, ističući da je tom prilikom izrečena laž.

Biro za evropske i euroazijske poslove State departmenta objavio je da „prljavim taktikama protiv građana“, kakva je ova, nije mjesto u demokratskim društvima.

Prljavim taktikama, kao onim koje se koriste protiv Edwarda Josepha, nije mjesto u demokratskim društvima, stoji u objavi Ureda.

„Nezavisni glasovi i organizacije civilnog društva promovišu odgovornost i transparentnost. Cijenimo one koji grade mirno društvo na Zapadnom Balkanu“, dodaje se na Twitteru uz fotografiju specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriela Escobara i Josepha.

-Ova tvrdnja je potpuno lažna i Vučić nema dokaze koji bi potkrijepili njegove ozbiljne optužbe jer takva vrsta veze nikada nije postojala, naveo je ranije Joseph.

„Moji stavovi su proizvod rada od desetak godina na terenu, u svim sukobima na Balkanu, uključujući i ratne godine“, napisao je on u svojoj reakciji.

Joseph, koji je bio zamjenik šefa misije OEBS-a na Kosovu i koji je predavač na institutu Johns Hopkins, navodi da njegovo zalaganje u fokus stavlja dobrobit kosovskih Srba, „a ne „kompenzaciju“ Beograda“. Nedostatak dodjeljivanja statusa Kosovu koristi Beogradu, a ne zajednici kosovskih Srba ili srpskoj baštini na Kosovu, a to je od ključnog značaja za očuvanje regionalne stabilnosti, napisao je te upitao šta je to Vučića i ambasadora Đurića nagnalo da ga napadnu. „Što sam razotkrio Vučićevu kontinuiranu manipulaciju SAD i EU (…) Korištenje kosovskih Srba kao piuna?“, upitao je.

Nadalje kaže da „pribjegavanje ličnom napadu na kritičara sugerira da postoji osnova za kritiku“.

Navodi da ovakve Vučićeve sugestije o novcu, otvaraju vrata za pitanja koga onda Beograd i Banjaluka plaćaju za uticaj – i koje politike/projekte guraju u Washingtonu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...