ODMAZDA ZA PRESUDU IRANSKOM DIPLOMATI: Iran osudio belgijskog humanitarca na 40 godina zatvora i 74 udarca bičem

Vandecasteele je osuđen po četiri tačke optužnice, uključujući špijunažu protiv Irana, saradnju s SAD-om, krijumčarenje novca i pranje novca, po Tasnimu.

  • Svijet

  • 10. Jan. 2023  10. Jan. 2023

  • 0

Belgijski državljanin osuđen je u Iranu na 40 godina zatvora i 74 udarca bičem, među ostalim zbog špijunaže, optužbe koju Bruxelles odbacuje. Kazna izrečena humanitarcu Olivieru Vandecasteeleu, kako je izvijestila poluslužbena agencija Tasnim, stroža je nego što je u decembru objavila Belgija tvrdeći da je dobio 28 godina zatvora.

Vandecasteele je osuđen po četiri tačke optužnice, uključujući špijunažu protiv Irana, saradnju s SAD-om, krijumčarenje novca i pranje novca, po Tasnimu.

Vandecasteele je uhapšen za vrijeme posjete Iranu u februaru. On odbacuje sve optužbe i ima pravo žaliti se na presudu. Belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib osudila je na Twitteru njegovo "proizvoljno hapšenje" i objavila da će iranski ambasador u Bruxellesu biti pozvan na razgovor u znak protesta zbog te presude.

"Porodica je shrvana viješću", rekao je Olivier Van Steirtegem, Vandecasteeleov najbolji prijatelj i glasnogovornik porodice. "Olivier je žrtva, talac",  rekao je i dodao da će belgijska vlada učiniti sve što može kako bi ga oslobodila.

Belgijski ministar pravosuđa u decembru je ocijenio da je Vandecasteele u zatvoru "zbog fabriciranog niza kaznenih djela" i ustvrdio da je osuđen u znak odmazde zbog 20-godišnje kazne zatvora koju su belgijski sudovi izrekli iranskom diplomatu 2021. godine.

Asadollah Asadi proglašen je krivim za pokušaj terorističkog napada nakon neuspjelog plana da se izvede bombaški napad na skup Nacionalnog vijeća otpora Irana, skupine Iranaca u egzilu koji se protive Islamskoj Republici, blizu Pariza u junu 2018. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...