RADIKALAN ZAOKRET RADIKALNOG ŠEFA SRBIJANSKE DIPLOMACIJE: Ivica Dačić pozvao Srbe i i Hrvate da prevladaju „komplekse i taštine“…

-Ako ističemo samo oko čega se ne slažemo, nećemo daleko stići, ocijenio je sinoć Dačić.

  • Regija

  • 11. Jan. 2023  

  • 10

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je u utorak navečer da među Srbima i Hrvatima postoji "sindrom prevelike bliskosti, velikih sličnosti, ali ogromnih razlika, kompleksa i taštine" i pozvao da se to prevlada u interesu boljih srpsko-hrvatskih odnosa.

-Naš problem je što se, jezikom koji govorimo, previše dobro razumijemo, a da nije tako ne bismo znali što sve govorimo jedni o drugima, rekao je Dačić u emisiji "Takovska 10" Radio televizije Srbije.

-To je sindrom prevelike bliskosti, velikih sličnosti, ali ogromnih razlika, kompleksa i taštine. Prevladajmo to, rekao je Dačić.

O najavljenom otopljavanju odnosa Srbije i Hrvatske Dačić je u emisiji razgovarao s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj Miloradom Pupovcem i ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije i čelnikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovom.

Koncem 2022. godine Ivica Dačić je objavio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio da, u kontaktima s čelnicima manjinskih zajednica u obje države, započne odleđivanje odnosa Srbije i Hrvatske.

Uoči pravoslavnog Badnjeg dana predstavnici Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, Pupovac i Žigmanov, potpisali su u Zagrebu Deklaraciju o suradnji, a na Badnji dan su u Zagrebu pored njih božićnu česnicu lomili hrvatski premijer Andrej Plenković, šefovi diplomacije Ivica Dačić i Goran Grlić Radman i patrijarh srpski Porfirije.

Javno smo rekli da, "usprkos različitim stanjima u službenim odnosima, vodstva zajednica hoće, žele i ostvaruju suradnju u brojnim segmentima kulture, formiranja politika, sporta i na taj način svjedoče vlastitu posvećenost suradnji, dijalogu, međusobnoj podršci", rekao je Žigmanov, komentirajući nedavne razgovore u Zagrebu.

Pupovac je ocijenio da su, "nakon mnogo vremena, stvari sada izgledale pozitivnije nego što su bile niz godina unazad".

-Bilo je događaja s negativnim nabojem i ovo je došlo kao iznenadni događaj koji je otvorio neku moguću perspektivu za poboljšanje odnosa, ocijenio je Pupovac.

On je istaknuo "dvije pozitivne dimenzije susreta" u Zagrebu - iskazanu spremnost za razgovor, te početak tog dijaloga u formatu dvojice šefova diplomacije - Ivice Dačića i Gorana Grlića Radmana, navodeći da je taj format "bio realno moguć u ovom trenutku".

-Ako ističemo samo oko čega se ne slažemo, nećemo daleko stići, ocijenio je sinoć Dačić.

On je kazao da su problemi koji se mogu rješavati pitanja nestalih i pitanja mirovina, ekonomsko-socijalnog statusa, radnog staža, sukcesije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...