RASPLET U DOMU NARODA PARLAMENTA FEDERACIJE BiH: Bradara i Mahmutbegović kandidatkinje za rukovodstvo FBiH, Klub Srba...

Prema nametnutim izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH klubovi naroda sada imaju po 23 delegata, a Klub ostalih 11.

  • Politika

  • 11. Jan. 2023  

  • 2

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH zakazana je za 17. januar, kada bi se trebali konstituiRati i klubovi naroda – Bošnjaka, Hrvata i Srba te Klub ostalih.

Prema nametnutim izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH klubovi naroda sada imaju po 23 delegata, a Klub ostalih 11.

Za predlaganje kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH potrebno je 11 potpisa. U Klubu Hrvata dominantnu većinu od 14 delegata ima HDZ BiH koji će predložiti Lidiju Bradara za rukovodstvo FBiH, tačnije ona bi trebala biti predsjednica FBiH. Danas bi to trebalo biti zvanično potvrđeno i na sjednici Predsjedništva SDA. 

U Klubu Bošnjaka SDA ima 12 delegata, DF jednog, a stranke osmorke (SDP, NIP, NS, NES, SBiH, PDA, ZNG, BHI Fuad Kasumović) deset. SDA će također predložiti kandidatkinju, a nezvanično riječ je o Meliki Mahmutbegović dosadašnjoj potpredsjednici FBiH. Iako su stranke osmorke, a najviše predsjednici SDP-a i NIP-a Nermin Nikšić i Elmedin Konaković javno tražili da DF bude odlučujući i pomogne strankama osmorke da predlože kandidata, predsjednik DF-a Željko Komšić poručio je da to neće uraditi, te da je spreman podržati ih u Klubu Srba, kao što je SDP podržao imenovanje Milana Dunovića 2015. godine.

Kada je riječ o Klubu Srba još uvijek nije poznato kojih 11 delegata će predložiti ime kandidata za potpredsjednika FBiH. Među mogućim imenima spominjao se Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a koji je nakon izbora poručio da „dolazi u Sarajevo“ ali do danas to nije potvrđeno.

Predsjednik i potpredsjednici FBiH ključni su za imenovanje nove Vlade FBiH.

Na istoj sjednici trebali bi biti izabrani delegati u Dom naroda Parlamenta BiH po pet u Klub Bošnjaka i Hrvata. SDA za sada ima tri sigurna delegata, dok bi osmorka mogla imati dva. Kada je riječ o Klubu Hrvata HDZ BiH ima tri sigurna, opozicija predvođena Ilijom Cvitanovićem jednog, a stranke osmorke imaju dovoljno delegata da izaberu jednog državnog. No, postoji vjerovatnoća da će i u ovom slučaju izaći u susret HDZ-u te da će mu dio stranaka osmorka pomoći da dobije i četvrtog delegata što je dovoljno za apsolutnu moć i blokadu procesa u Domu naroda. SNSD je već dobio četiri delegata, pa bi stranke osmorke trebale dobro razmisliti koga će podržati i koje su moguće posljedice. 

Iako je djelovalo da HDZ i stranke osmorke imaju čvrst dogovor i jasnu većinu, izlaskom NES-a i Stranke za BiH iz pregovora o državnoj vlasti zbog nezadovoljstva potezima Milorada Dodika i vlasti RS, još nije precizno pojašnjeno da li će na drugim nivoima vlasti ostati u toj priči.

Bez devet zastupnika NES-a (5) i Stranke za BiH (4) osmorka sa HDZ-om nema dovoljnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...