UKRAJINSKI MINISTAR ODBRANE ŠOKIRAO RUSIJU: "Mi smo de facto članica NATO-a. To je činjenica..."

"Imam rat u svojoj zemlji. Udaraju na moje gradove, moju bolnicu, moje vrtiće, moje škole. Ubili su puno civila, puno civila. Oni su vojska silovatelja, ubojica i pljačkaša. Koja je sljedeća razina eskalacije?", rekao je Reznikov.

  • Evropa

  • 13. Jan. 2023  

  • 1

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je kako je Ukrajina postala de facto članica NATO-a, a da su zapadne zemlje, koje su nekoć bile zabrinute da bi se vojna pomoć Ukrajini mogla percipirati negativno, promijenile svoje razmišljanje. 

Reznikov je u intervjuu za BBC rekao kako je siguran da će Ukrajina dobiti dugo traženo oružje, uključujući tenkove i borbene zrakoplove, jer se čini da se i Ukrajina i Rusija pripremaju za nove ofenzive u proljeće. "Ukrajina kao zemlja, i oružane snage Ukrajine, postale su članica NATO-a. De facto, ne de jure", rekao je. 

Reznikov je negirao da bi njegove komentare smatrali kontroverznim, ne samo Rusija nego, možda, i sam NATO, jer je Savez poduzeo korake da ga se ne smatra stranom u sukobu. "Zašto bi to bilo kontroverzno? To je istina. To je činjenica. Siguran sam da ćemo u bliskoj budućnosti postati članica NATO-a, de jure", rekao je Reznikov u intervjuu za BBC u Kijevu. 

Ukrajinske i ruske snage nastavljaju se boriti za mali grad Soledar. Rusku ofenzivu predvodi plaćenička grupa Wagner, čiji je osnivač Jevgenij Prigožin, dugogodišnji Putinov saveznik, postao glasni kritičar učinka ruske vojske u Ukrajini.

Situacija u Soledaru bila je "vrlo teška", rekao je Reznikov, ali "pod kontrolom". Soledar je udaljen oko 10 kilometara od strateškog grada Bahmuta u kojem su ukrajinske i ruske snage sudjelovale u višemjesečnom ratu iscrpljivanja koji je izazvao široko razaranje i teške gubitke na obje strane. Ondje su Wagnerovi plaćenici također raspoređeni u velikom broju

Ako Wagnerovci zauzmu Bahmut, mogao bi se utrti put ruskom prodoru prema Kramatorsku i Slovjansku, dvama ukrajinskim uporištu u Donjecku, regiji koja je bila ključna meta predsjednika Putina.         

"Oni su vojska silovatelja, ubojica i pljačkaša"

Reznikov tvrdi da dnevno ubiju otprilike 500-600 ruskih boraca širom zemlje, a Ukrajina gubi desetinu od tog broja. Kaže da Ukrajini treba vremena da se pregrupira dok čekaju novu isporuku zapadnog oružja. "Proljeće je najbolje doba za osvježenje pokreta. Razumijemo da će oni biti spremni za početak i, svakako, mi moramo biti spremni za početak", rekao je. 

Nije ponovio tvrdnju da bi Rusija mogla pripremati još jednu invaziju iz Bjelorusije, što je upozorenje koje je šef ukrajinske vojne obavještajne agencije odbacio. "Kretanje sa sjevera iziskuje puno vremena, a Rusija nema resursa", kaže Reznikov. 

Dok su Poljska i Britanija po prvi put otkrivale planove za isporuku borbenih tenkova, Reznikov je rekao da je siguran da će Ukrajina dobiti "tenkove, borbene zrakoplove ili mlažnjake i oružje dugog dometa za gađanje ciljeva i od 300 km" jer su se u zapadnim zemljama "stvari promijenile".

"Imam rat u svojoj zemlji. Udaraju na moje gradove, moju bolnicu, moje vrtiće, moje škole. Ubili su puno civila, puno civila. Oni su vojska silovatelja, ubojica i pljačkaša. Koja je sljedeća razina eskalacije?", rekao je Reznikov za BBC

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...