GENERALNI SEKRETAR NATO-a STOLTENBERG: "Ukrajina može očekivati nove pošiljke naoružanja, Putin se precijenio"

On je govorio uoči sastanka zapadnih zemalja koje daju pomoć Ukrajini, koji se treba održati 20. januara u američkoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

  • Evropa

  • 15. Jan. 2023  

  • 0

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je izjavio da Ukrajina može očekivati nove pošiljke teškog naoružanja od svojih zapadnih saveznika u "bliskoj budućnosti".

Nedavna obećanja o snabdijevanju teškim naoružanjem su važna i ja ih očekujem više u bliskoj budućnosti – rekao je Stoltenberg njemačkom listu Handelsblatt.

On je govorio uoči sastanka zapadnih zemalja koje daju pomoć Ukrajini, koji se treba održati 20. januara u američkoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

Nalazimo se u odlučujućoj fazi rata. Važno je da osigurmo Ukrajinu oružjem koje joj je potrebno kako bi pobijedila – rekao je Stoltenberg.

Zapadne zemlje dugo su oklijevale isporučiti Ukrajini teže naoružanje navodeći kao razlog strah da će biti uvučene u rat ili provocirati Rusiju.

Raspon oružja koje daju sada se proširio. Početkom mjeseca Francuska, Njemačka i SAD obećale su poslati oklopna vozila ili izviđačke tenkove – 40 njemačkih Mardera, 50 američkih Bradleya i francuske AMX-10 RC.

Velika Britanija jučer je najavila da će Ukrajini isporučiti teške tenkove Challenger 2.

Moskva je rekla da će zbog tih odluka sukob samo “eskalirati”.

Prema riječima glavnog tajnika NATO-a, ruski predsjednik Vladimir Putin pogriješio je napavši Ukrajinu.

Precijenio je snagu svojih oružanih snaga. Vidimo njihove pogrešne korake, nedostatak morala, probleme sa zapovijedanjem, njihovu lošu opremu. Ali Rusi su pokazali da su spremni podnijeti teške gubitke kako bi postigli svoj cilj – dodao je Stoltenberg.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...