KAKVA JE TO STRAST BILA: Za italijansku glumicu Ginu Lollobrigidu Tito je bio najšarmantniji i najelegantniji muškarac koga je upoznala…

Molbi Lollobrigide je udovoljeno. Nakon prisustva prikazivanju njenog filma na Filmskom festivalu u Beogradu otputovala je na Brione.

  • Šareni svijet

  • 17. Jan. 2023  17. Jan. 2023

  • 1

U neko doba Tršćanske krize, kad su međudržavni odnosi Jugoslavije sa Italijom bili izuzetno zaoštreni, jedan od italijanskih novinara upitao je Tita:

– Da li za Vas u Italiji uopšte ima prihvatljive ličnosti za razgovor (misleći, naravno, na vodeće političare)?

– Ima, kako da ne!

– I ko je to, ako se može znati?

– Pa, Gina Lollobrigida.

Ova poznata filmska glumica, koja je široku popularnost stekla filmovima Hljeb, ljubav i mašta i Hljeb, ljubav i ljubomora i mnogim drugim, nije to zaboravila.

Prije nego što će 21. januara 1973. doputovati u Beograd kao gost FEST-a, izrazila je želju da je Tito primi.

U bilješci Protokola tim povodom koju je potpisao Slaven Smodlaka, između ostalog stoji. „Njen prijatelj Branko Živković, jugoslavenski novinar iz Rima, kazao nam je da Lollobrigida smatra da je drug Predsjednik jedna od najznačajnijih ličnosti našeg vremena, te joj je davnašnja želja da može da ga pozdravi. Ona kaže da je njen sin napola Jugosloven (udata za Slovenca dr Milka Škofiča hirurga – prim. aut.) i da smatra Jugoslaviju svojom drugom domovinom.

Lollobrigida se bavila i umjetničkom fotografijom. Izdala je vanrednu knjigu fotografija pod nazivom Italia mia, koju želi da pokloni drugu predsjedniku. Ona priča da je spremna da dođe na mjesec dana u Jugoslaviju, da objavi i knjigu svojih fotografija o Jugoslaviji. Sjeća se da je drug Predsjednik u jednom ranijem intervjuu italijanskoj štampi uzgred kazao da bi je rado vidio. Gina Lollobrigida znade da se drug Tito sada nalazi na Brionima, te ako bi mogao da je primi i na 15 minuta, ona je spremna da dođe na Brione.“

Molbi Lollobrigide je udovoljeno. Nakon prisustva prikazivanju njenog filma na Filmskom festivalu u Beogradu otputovala je na Brione.

Gina Lollobrigida fotografirala je Tita na Brijunima – NACIONAL.HR

(Na fotografiji slavnu italijansku filmsku divu Tito je ugostio na Brionima u "Bijeloj vili" februara 1973. godine. Najljepša žena na svijetu, tog doba, je Titu poklonila svoju prvu knjigu sa fotografijama koje su nastale tokom njenog, inkognito, putovanja Italijom. Dva zaljubljenika u fotografiju, razmijenili su tada njihova amaterska iskustva. Đina je poželjela da fotografiše maršala na njegovom egzotičnom ostrvu, a tom prilikom je i on fotografisao nju.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...