ZLATNO DOBA HOLLYWOODA: Gina Lollobrigida i nezaboravno filmsko izdanje u prozirnoj haljini (FOTO)

Slavna Italijanska glumica, jedna od posljednjih živućih velikih zvijezda zlatnog doba Hollywooda Gina Lollobrigida preminula je u dobi od 95 godina.

  • Žena

  • 17. Jan. 2023  

  • 0

Bila je jedna od najslavnijih eVropskih glumica pedesetih i šezdesetih godina, u vrijeme kada je nosila i status međunarodnog seks simbola. Svijet je osvojila i svojom ljepotom, a naročito očaravajuće izgledala je u filmu "Salomon i kraljica od Sabe" iz 1959. godine.

U kultnom ostvarenju redItelja Kinga Vidora, s Yulom Brynnerom i Ginom Lollobrigidom u glavnim ulogama, Italijanska glumica utjelovila je karizmatičnu i prelijepu kraljicu od Sabe. Jedna od najpamtljivijih i najupečatljivijih scena iz filma "Salomon i kraljica od Sabe" svakako je ona u kojoj je Gina pojavljuje u prozirnoj bijeloj haljini za koju je bio zaslužan kostimograf Ralph Jester.

Gina Lollobrigida u filmu 'Salomon i kraljica od Sabe' iz 1959. godine - 1Gina Lollobrigida i Yul Brynner u filmu 'Salomon i kraljica od Sabe'

Haljina od laganog tila imala je podstavu boje kože te je bila ukrašena zlatnicima na predjelu bokova te bogatim zlatnim vezom na vrlo širokim rukavima. U toj kreaciji glumica je izgledala poput prave boginje maksimalno ističući njezinu ženstvenu figuru savršeno oblikovanog pješčanog sata. Posebno je do izražaja došao njezin izrazito uski struk od 56 centimetara.

Gina Lollobrigida u filmu 'Salomon i kraljica od Sabe' iz 1959. godine - 6Prozirna bijela haljina maksimalno je istaknula Gininu figuru savršeno oblikovanog pješčanog sata 

Neke je kultno filmsko izdanje Gine Lollobrigide podsjetilo na čuvenu "golu" haljinu Marilyn Monroe u kojoj je predsjedniku Johnu F. Kennedyju otpjevala "Sretan rođendan", a na internetu su se i našalili da bi Gininu haljinu trebalo sakriti od Kim Kardashian prije nego što je pokuša nositi.

Dizajner kostima Ralph Jester, zaslužan za bijelu prozirnu haljinu Gine Lollobrigide, potpisuje i kostimografiju u filmovima "Deset zapovijedi" i "The Buccaneer" za koje je bio nominiran za nagradu Oscar, navodi Zadovoljna.hr. 

Gina Lollobrigida

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...