APPLE AIRTAG DOBIJA KONKURENCIJU: Google priprema...

Ako je vjerovati informacijama koje su procurile na internet Google navodno radi na uređaju za praćenje lokacije kako bi se natjecao s Appleovim AirTagom i sličnim uređajima.

  • HiTec

  • 17. Jan. 2023  17. Jan. 2023

  • 0

Programer Kuba Wojciechowski, koji uobičajeno pronalazi skrivene dragulje ove vrste, otkrio je na Twitteru reference koje pokazuju da Google radi na podršci za oznake lokatora u Fast Pairu - Googleovoj metodi za brzo uparivanje obližnjih Bluetooth uređaja. Iz svega se da zaključiti da Google razvija vlastitu verziju uređaja ove vrste.

Googleov lokator, prema objavi Wojciechowskog, nosi kodni naziv "Grogu", što je ime lika bebe Yode iz serije Star Wars The Mandalorian, a alternativni nazivi uređaja su navodno "GR10" i "Groguaudio".

Na njemu trenutno radi Googleov Nest tim, a Wojciechowski sugerira da bi uređaj za praćenje mogao biti doći u više opcija boja i uključivati ugrađeni zvučnik koji će pomoći korisnicima da lociraju nestali uređaj putem zvuka, slično onome kod Apple AirTaga.

Wojciechowski također tvrdi da bi "Grogu" uređaji za praćenje mogli podržati Bluetooth LE i ultraširokopojasni raspon (UWB).

Googleovi vodeći mobilni uređaji Pixel 6 Pro i Pixel 7 Pro podržavaju UWB povezivanje, ali njihova je primjena dosad bila ograničena na značajke poput Nearby Share. Iako UWB nudi mnogo veću preciznost od Bluetootha za lociranje izgubljenih predmeta, pružajući mogućnost prikazivanja i procjene udaljenosti i uputa do oznake.

Wojciechowski procjenjuje da bi Google mogao najaviti proizvod tokom Google I/O Developer konferencije negdje u svibnju 2023. te da bi se trackeri mogli objaviti uz nove Pixel uređaje tijekom Google događaja u jesen.

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...