EKSKLUZIVNO; TAJNA NOĆNA POSJETA CIK-u: Borjana Krišto nije sigurna da će biti izabrano "njeno" Vijeće ministara BiH; Zato se kandidirala i za Dom naroda PS BIH

Procjena Borjan Krišto, odnosno njenog šefa Dragana Čovića je da izbor novog Vijeća ministara BiH nije gotova stvar.

  • Politika

  • 18. Jan. 2023  18. Jan. 2023

  • 3

Borjana Krišto, kandidatkinja za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, viđena je u ponedjeljak 17. januara u 17.30 minuta kako ulazi u prostorije Središnje izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Budući da je već isteklo radno vrijeme i da su svi članovi CIK-a već napustili zgradu, Borjana Kiršto je zatekla samo tehničko osoblje.

Prema izvorima "Slobodne Bosne" bliskim CIK-u, Borjana Krišto je tokom svoje pažljivo isplanirane i vremenski tempirane posjete ("pod okriljem noći" i daleko od očiju novinara i javnosti) predala listu kandidata svoje Hrvatske demokratske zajednice za Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Isti izbori su nam povjerili da se na prvom mjestu HDZ-ove liste nalazi predsjednik te stranke Dragan Čović, a da se na drugoj poziciji nalazi upravo Borjana Krišto!!?

Šta nam to govori? To znači da gospođa Krišto nije sigurna da će "njen" Kabinet, odnosno novo Vijeće ministara BiH dobiti podršku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Druga mogućnost, da neko od budućih ministara ne dobije pozitivnu ocjenu na sigurnosnoj provjeri Agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) otpada, budući da je Milorad Dodik, lider SNSD-a, odavno obećao koalicijskim partnerima da će njegov čovjek biti na čelu SIPA-e. e, Darko Ćulum, osigurati "zeleno svjetlo" za sve kandidate koje koalicija na državnom nivou predloži.

Dakle, procjena Borjan Krišto, odnosno njenog šefa Dragana Čovića je da izbor novog ministara Vijeća BiH nije gotova stvar.

Sumnje u njegov izbor su pojačane nakon što su dvojica zastupnika iz tzv. stranaka Osmorke, Zlatko Miletić i Jasmin Emrić najavili da će glasati protiv predloženog sastava Vijeća ministara BiH. Tako je broj poslanika SNSD-a, HDZ-a BiH i Šestorke spao na 23, što je tijesna većina. Ukoliko jedan od njih u posljednjem trenutku pokaže poslušnost svojim liderima, ili ne bude prisutan na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, novo Vijeće ministara BiH neće biti izabrano.

U tom slučaju Borjana Krišto mora sebi osigurati "rezervni položaj", jer bi ako joj propadne izbor u Vijeće ministara prvi put nakon dvije decenije ostala bez kakve funkcije. Zbog toga je, po svemu sudeći u dogovoru sa Draganom Čovićem, postavljen na drugo mjesto liste za Dom naroda PS BiH, odmah iza njega. Ako propadne posao u Vijeću ministra BiH, Čović se povlači, a umjesto njega u Dom naroda Palamenta BiH "ulijeće" Borjana Krišto!

(SB) 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...