ANDREJ NIKOLAIDIS ZA CRNOGORSKE MEDIJE: "Protesti su startovani na dugme i ugušeni na dugme"

Mrvaljević dodaje da se dio partija, koje su podržavale proteste, već opredijelio da na vanrednim izborima učestvuje samostalno, dok se govori i o mogućim kandidatima za predsjedničke izbore.

  • Regija

  • 19. Jan. 2023  19. Jan. 2023

  • 0

Protesti IMA NAS u ovoj godini još nisu održani zbog, kako kažu organizatori, praznika, nedostatka logistike i lošeg vremena.

Ističu da su, osim poznatih zahtjeva, i prisustvo crnogorskih ministara proslavi neustavnog dana entiteta Republika Srpska, kao i podnošenje raporta čelnika šest opština Parlamentu Srbije, dodatni povodi za protest, piše portal gradski.me.

To je bio odličan povod za to, ali nijesmo objektivno bili u situaciji da možemo da uđemo u priču oko organizacije, a paralelno se dešavao i početak rada odbora za ustavni sistem, početak kandidatura i prijavljivanje za sudije. Prije neki dan su raspisani i predsjednički izbori, tako da više procesa paralelno ide, i u momentu smo bili zatečeni zbog toga što ne možemo da organizujemo protest, da bude to kako smatramo da treba, da bude bezbjednost dobra i da protest iskaže snagu i volju građana”, objašnjava Nebojša Mrvaljević, izvršni direktor Foruma slobodnih građana “Luča”.

Mrvaljević dodaje da se dio partija, koje su podržavale proteste, već opredijelio da na vanrednim izborima učestvuje samostalno, dok se govori i o mogućim kandidatima za predsjedničke izbore.

“Znam da su u poslu, ali mislim da jasno prepoznaju i oni, da je svima u interesu da izađemo iz ove krize koja je u više nivoa kritična, od pravosuđa do funkcionisanja izvršne vlasti. I sama zakonodavna vlast ne funkcioniše na način kako bi trebalo, te nam je svima u interesu da izvršimo i taj vaninstitucionalni pritisak, da se što prije pokušamo dovesti u normalu, kao sistem i kao društvo”, smatra Mrvaljević.

Socijaldemokrate kažu da su protesti u drugom planu, zbog dinamičnih političkih dešavanja.

“Ukoliko dobijemo datum vanrednih parlamentarnih izbora i ukoliko se izaberu sudije Ustavnog suda onda je moguće da nam uskoro ti protesti više neće ni biti potrebni jer ćemo se vratiti na pozicije na kojima smo bili. Svakako smatram da su protesti pokreta IMA NAS izuzetno značajni za građansku Crnu Goru i da bi ih trebalo nastaviti sve do ispunjenja uslova koji su traženi tim protestima”, naglašava portparol Socijaldemokrata Crne Gore Nikola Zirojević.

Protestima se nije postiglo ništa, dok ih sada više i nema, kaže književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis.

“Ja mislim, da budem iskren, da su protesti bili organizovani jednokratno – da su startovani na dugme i da su ugašeni na dugme, da budem brutalan. Ne mislim da su to bili organski protesti, odnosno spontano okupljanje građana. To ne postoji, uvijek postoji politička grupacija koja stoji iza toga. Liči li opravdani bijes građana na nešto što može biti kontrolisano sa porukom: ‘Treba da vidimo, pa ćemo?’ Kada postoji opravdani bijes, on ključa pa ključa, i ne možete zaklopiti posudu u kojoj se on nalazi zato što će podići poklopac i opeći vam ruku. Onaj ko bi pokušao zaustavi takav bijes bi jednostavno imao posljedice. Toga nema, svi su zbunjeni, svi su anestezirani”, ocjenjuje Nikolaidis.

Mrvaljević ipak kaže da Ustavnom odboru treba dati šansu, iako nije optimističan posebno nakon raspisivanja predsjedničkih izbora u najkraćem roku, bez konsultacija.

“Nešto što nam još uvijek stoji nad glavom je moguće potpisivanje sporazuma predsjednika Vlade za priključenje Otvorenom Balkanu. To je prva opasnost. Drugo, da ne budu izabrane sudije Ustavnog suda i da ta procedura propadne i ovaj put, i treće, nemogućnost dogovora da se skrati mandat ovoj Skupštini u ovom sastavu i da se odredi datum za buduće parlamentarne izbore. To su tri momenta koja će nas prelomiti da opet izađemo na ulice”, smatra Mrvaljević.

Nikolaidis, sa druge strane, poručuje da protesta neće biti ni ukoliko Abazović uvede Crnu Goru u Otvoreni Balkan.

“Sa jedne strane imamo političku elitu koja je ne ovisna, nego je služinče, najbjedniji sluga Aleksandra Vučića i Beograda, a sa druge strane imamo ovu tzv. suverenističku političku elitu koja takođe nije slobodna i koja se ponaša kao služinče zapadnih centara moći koji, dok oni pokušavaju da se dodvore SAD-u, EU i ostalima, sistematski ruiniraju ovu zemlju koja nema mnogo vremena. Ono što je Aleksandar Vučić naumio, da svede Crnu Goru na teritoriju a njene građane na prosto stanovništvo, je skoro pa gotovo. Dakle, ako sad nije bilo protesta, neće ih ni biti. Od toga nema ništa”, kategoričan je književnik.

Prema Nikolaidisu, prelomna tačka bilo je odsustvo reakcije nakon potpisivanja ugovora sa Crkvom Srbije.

“Ako nije bilo velikih protesta onda kada je Abazović potpisao tzv. Temeljni ugovor, a nije ih bilo jer su ugušeni, jer nije dozvoljeno da ih bude, nije ih je bilo zato što i ptice na grani znaju da je Temeljni ugovor potpisan pod aminom SAD-a, odnosno ambasadora u Beogradu Kristofera Hila. Kad ih nije bilo zbog toga neće ih biti ni zbog čega. To je bila tačka bez povratka, momenat potpunog sloma, nakon toga su samo trzajevi “, zaključuje Nikolaidis.

Gradska televizija pokušala je da dobije komentar od Demokratske partije socijalista, ali iz te stranke nijesu bili voljni da komentarišu. Istovremeno, nezvanično saznaje Gradska TV, da će stranke suverenističkog bloka tokom naredna tri ili četiri dana razgovarati o eventualnom nastavku protesta, o čemu će obavijestiti javnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...