NEVJEROVATNO: Pronađena rekordno velika žaba krastača, teška je čak...

Njihova sposobnost reprodukcije prilično je zapanjujuća

  • Šareni svijet

  • 20. Jan. 2023  

  • 0

Australski čuvari parka vjeruju da su duboko u šumi naletjeli na rekordno veliku žabu krastaču. Čuvarica parka Kylee Gray naišla je na invazivnu žabu, koja prijeti australskom ekosistemu, 12. januara tokom patrole u Nacionalnom parku Conway u saveznoj državi Queensland. Gray i kolege uhvatili su žabu i odveli ju u svoj ured, prozvavši 2.7 kilograma tešku životinju Toadzilla. 

Dosadašnji Guinnessov rekord drži žaba od 2.65 kilograma, švedski ljubimac koji je tu titulu ponio 1991. godine. 

"Razmišljali smo da je nazovemo Connie, po Nacionalnom parku Conway, no stalno se spominjalo Toadzilla, pa je tako i ostalo", rekla je Gray državnoj televiziji ABC.

Populacija žaba krastača u Australiji je jako narasla

Njezin kolega Barry Nolan, rekao je Reutersu da je životinja eutanazirana zbog svog "ekološkog utjecaja", što je uobičajna sudbina žaba krastača širom Australije.

Žabe krastače uvezene su u Australiju 1935. kako bi se kontroliralo širenje drugih invazivnih vrsta, no njihova je populacija eksplodirala i bez prirodnih predatora i same su postale prijetnja, rekao je Nolan.

"Ženka žabe krastače, poput Toadzille, položila bi do 35.000 jaja. Njihova sposobnost reprodukcije prilično je zapanjujuća, a  svi dijelovi ciklusa razmnožavanja žabe krastače otrovni su za australske autohtone vrste, tako da je prevencija značajan dio metode kojima njima upravljamo". Toadzillino tijelo donirano je muzeju Queenslanda za istraživanje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...