"TO ĆE DOVESTI DO ODMAZDE...": Putinov moćnik otvoreno prijeti zapadu, spominje nuklearno oružje...

Njemačke tenkove drži niz zemalja NATO-a, ali da bi ih prebacili u Ukrajinu, te zemlje trebaju odobrenje Berlina.

  • Evropa

  • 22. Jan. 2023  22. Jan. 2023

  • 3

Zapadne isporuke oružja Ukrajini koje prijete ruskim teritorijima dovest će do "globalne katastrofe", upozorio je bliski saveznik Vladimira Putina.

Vjačeslav Volodin je rekao da bi takva akcija mogla također učiniti neodrživim argumente protiv korištenja oružja za masovno uništenje. Volodin, koji je predsjednik Dume, upozorio je da podrška Sjedinjenih Država i NATO-a Ukrajini vodi svijet u "užasan rat".

"Ako Washington i zemlje NATO-a isporuče oružje koje će se koristiti za napade na gradove i pokušaj zauzimanja naših teritorija, kao što prijete, to će dovesti do mjera odmazde korištenjem snažnijeg oružja", napisao je Volodin.

"Argumenti da nuklearne sile ranije nisu koristile oružje za masovno uništenje u lokalnim sukobima su neodrživi", dodao je. Naveo je da je to zato što se SAD i NATO "nisu suočili sa situacijom u kojoj je postojala prijetnja sigurnosti njihovim građanima i teritorijalnom integritetu njihovih zemalja".

Zapadni saveznici obećali su milijarde dolara u oružju za Ukrajinu prošle sedmice iako nisu uspjeli uvjeriti Njemačku da povuče veto na isporuku borbenih tenkova Leopard njemačke proizvodnje.

Njemačke tenkove drži niz zemalja NATO-a, ali da bi ih prebacili u Ukrajinu, te zemlje trebaju odobrenje Berlina. Jedan od argumenata Njemačke protiv slanja tenkova je upravo bojazan da bi to moćno zapadno ofenzivno oružje moglo dovesti do ruske eskalacije rata i njegovog širenja izvan granica Ukrajine.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...