ISLAMOFOBNI EKSTREMIZAM IZ ŠVEDSKE: Danas pale Kur'an, sutra će muslimane, a onda će na red doći svijet!

A požar kad krene nikad se ne zna kako i kamo će se širiti. Evropa licemjerna, kao i uvijek.

  • Evropa

  • 22. Jan. 2023  

  • 2

Zapaliti sve primjerke Kur’ana na svijetu neće promijeniti ništa, jer Kur’an se prenosi i pamti i uči usmeno. Ali dozvoliti paljenje primjerka Kur’ana nije sloboda govora, to je sloboda paljenja. A požar kad krene nikad se ne zna kako i kamo će se širiti. Evropa licemjerna, kao i uvijek, piše Patrija.

Napisao je ovo bosanskohercegovaččki glumac Izudin Bajrović kao svojevrsnu reakciju na javno spaljivanje Kur’ana u Švedskoj. Ne samo javno, već i odobreno uz policijsku zaštitu ekstremisti Rasmusu Paludanu.

I dok sam raspravljao o ovoj temi, upratih da je doktorica Ajla Čustović u Zagrebu, oktobra 2022. godine objavila knjigu “Islam i ljudska prava”. U razgovoru s medijima, Čustović na jednom mjestu kaže: “Dok u jednu ruku Bosnu možemo uzeti kao pozitivan primjer, u drugu ruku muslimani u Bosni nisu suočeni s demonizacijom vlastite vjere, s time da se ismijavanje njihove vjere brani pravom na slobodu izražavanja, što je redovna praksa u Danskoj, Engleskoj, Francuskoj i nekim drugim evropskim zemljama“.

Švedska je iz grupe tih drugih evropskih zemalja. Država koju mnogi doživljavaju kao jednu od najpoželjnijih destinacija za život, u svom zakonodavstvu imaju, nećete vjerovati, zakon koji dozvoljava spaljivanje knjiga.

Heinrich Heine, njemački knijževnik židovskog porijekla, prepoznao je da bi mogla postojati veza između spaljivanja knjiga kao uvertire za spaljivanje ljudskih bića. Neki bi, pisao je, mogi shvatiti da nakon spaljivanja knjiga poduzmu daljnji korak spaljivanja onih koji su odgovorni za stvaranje tih knjiga.

"To je bila samo predigra. Tamo gdje su spalili knjige, oni će završiti s gorućim ljudskim bićima", zapisao je Heine u djelu Almansor.

Često, svakodnevno slušamo o zemljama, uglavnom na istoku u kojima ne vladaju demokratske, civilizacijske vrijednosti, te o ugroženosti naroda. Ali, u čemu je to razlika između kineskog progona Ujgura, jer su muslimani i spaljivanja svete knjige Kur’an u državi koja važi za slobodarsku i za koju se vjeruje da njeguje civilizacijske vrijednosti. Kolika je granica, pa i ovom Heineovom mišljenju, između spaljivanja knjiga i spaljivanja ljudi.

Na svijetu prema procjenama živi 1,8 milijardi muslimana, kojima je Kur’an sveta knjiga, Božija riječ prenesena preko poslanika Muhammeda. Već smo svjedočili da je sam poslanik Muhammed bio meta francuskih i danskih šizofrenih umjetnika, koji su ga, i pored činjenice da ne postoji slika, crtali kao bombaša samoubicu. Spaljivanje svete knjige Kur’ana postalo je svojevrsno oružje u slanju poruka muslimanima širom svijeta. To su poruke koje prilično jasno upućuju da na ovom svijetu nema mjesta za te muslimane, da su nepoželjni… A slične je poruke odašiljala fašistička Njemačka Židovima prije nego je krenula da ih masovno obriše sa lica Zemlje.

Švedska je kandidat za NATO. Dakle, želi postati članica najjačeg vojnog saveza, koji širom svijeta pokušava čuvati mir kroz mirovne misije. Dio tih misija je u arapskom, muslimanskom svijetu. Koliko će vjerovatna činjenica da će se jednog dana u tim misijama naći sljedbenici danskog fašiste i da će provoditi ono što on propagira u okviru svoje islamofobne misije. Nije da sličnim situacijama nismo svjedočili kroz fašiste u američkoj vojsci koji su činili zločine nad onima kojima su nosili demokratiju. Prilično sam siguran da je to posljedica islamofobije u Americi, nekada podržane i iz struktura vlasti, uglavnom kreirane u grupama i individuama koje spaljuju Kur’an.

Rekoh već, Švedska je država u kojoj je dozvoljeno spaljivati knjige i u okviru pristupanja NATO-u bi je trebalo natjerati da porazmisli o svom zakonodavstvu. Jer, samo budala i fašista mogu vjerovati da je to zaštita sloboda govora. Tako su slobodu govora štitili kasapini Slobodana Miloševića po Bosni i Hercegovini. To je sloboda govora i civilizacijska vrijednost kako su je vidjeli pripadnici Vojske Republike srpske pod komandom Ratka Mladića i Radovana Karadžića kada su spaljivali Vijećnicu i hiljade knjiga u njoj!

NATO je šutnjom pokušao neutralisati ovaj skandal u Švedskoj, ali je odgovor iz Turske prilično jasan. Jer, Turska je stavila veto na švedsko pristupanje NATO-u. U Istanbulu su protesti ispred konzulata Švedske. Otkazana je posjeta švedskog ministra Ankari. I sve to kao posljedica lažnog viđenja slobode govora, a zapravo stvarnog, vrlo uvredljivog i provokativnog islamofobnog djelovanja.

Ovo zasigurno neće biti posljednji put da neki fašista pali Kur’an, ali svaki put kada se to dogodi plamičak koji može izazvati požar je veći. Jednog dana ako dođe do požara, kako to reče Bajrović na početku teksta - nikad se ne zna kako i kamo će se širiti.

Islamofobni ekstremizam danas pali Kur'an, sutra će muslimane, a jednog dana i cijeli svijet!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...