KO ĆE NA CRTU MILU ĐUKANOVIĆU: U trci doktorka, prekaljeni diplomata i mlada nada Zdravka Krivokapića

Predsjednica crnogorskog parlamenta Danijela Đurović zakazala je nedavno predsjedničke izbore za 19. mart. Kada je riječ o vanrednim parlamentarnim izborima koji su sve izvjesniji, ona je navela da ta odluka zavisi od skraćenja mandata aktuelnom sazivu parlamenta.

  • Regija

  • 22. Jan. 2023  

  • 0

Predsjednički izbori u Crnoj Gori bit će održani 19. marta. Iako potencijalni kandidati imaju vremena do 28. februara da predaju liste, spekulacije o tome ko će na crtu "vječitom crnogorskom vladaru" Milu Đukanoviću već su počele. Kao jedno od najistaknutijih imena pominje se donedavni mandatar Miodrag Lekić koji je ranije bio predsjednički kandidat, ali i lider sve popularnijeg pokreta Evropa sad - Milojko Spajić.

Predsjednica crnogorskog parlamenta Danijela Đurović zakazala je nedavno predsjedničke izbore za 19. mart. Kada je riječ o vanrednim parlamentarnim izborima koji su sve izvjesniji, ona je navela da ta odluka zavisi od skraćenja mandata aktuelnom sazivu parlamenta. Ovu proceduru još uvijek nijedna stranka nije pokrenula, piše portal Nova.rs.

Ipak, gotovo odmah nakon najave Đurović, postavilo se pitanje ko će biti protivkandidati Milu Đukanoviću. Izvjesno je da će Demokratska partija socijalista (DPS), čiji je lider upravo Đukanović, njega kandidovati za novi mandat.

alt

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Veća polemika vodi se oko toga ko će sve biti opcije opozicije, pošto je izvjesno da zajedničkog kandidata neće biti. Zasad se izdvaja nekoliko imena.

Miodrag Lekić

Kako je u pitanju istaknuti crnogorski diplomata, ime Miodraga Lekića samo se nameće kada je riječ o potencijalnoj predsjedničkoj kandidaturi. On je nedavno dobio i mandat za sastav vlade, ali partije parlamentarne većine nisu uspjele da se dogovore o kadrovima.

Međutim, Lekić je 2013. bio protivkandidat tadašnjem predsjedniku Filipu Vujanoviću. Iako je Vujanović tada osvojio još jedan mandat, razlika između njega i Lekića bila je samo 2,8 procenata.

alt

Miodrag Lekić (Foto: N1)

Iza Lekićeve kandidature mogao bi da stane Demokratski front (DF), ali i Socijalistička narodna partija (SNP). Lider te strane Vladimir Joković, inače ministar u tehničkom mandatu vlade Dritana Abazovića, rekao je da je neophodan jedan kandidat udružene opozicije, što bi lako mogao biti upravo nekadašnji ambasador SR Jugoslavije u Italiji.

Jelena Borovinić Bojović

Kao još jedna opcija DF-a za predstojeće predsedničke izbore pominje se doktor Jelena Borovinić Bojović. Ona je bila ministar zdravlja u vladi Zdravka Krivokapića, ali i kandidat DF-a za gradonačelnika Podgorice.

Borovinić Bojović je popularnost ministarke u 42. vladi iskoristila za kampanju za lokalne izbore u Podgorici, na kojima je ostvarila zadovoljavajuć rezultat.

alt

Jelena Borovinić Bojović (Foto:Vlada Crne Gore/GOV.ME/S.Matić)

Od tada, posvetila se političkoj karijeri i uživa veliko poštovanje čelnika DF-a, ali i tog dijela biračkog tijela. Zato se pominje kao mogući protivkandidat Đukanoviću, ali ona sama se još uvek nije oglašavala o kandidaturi. Pored Borovinić Bojović, DF bi mogao da kandiduje i jednog od svojih lidera Andriju Mandića.

Aleksa Bečić

Oni koji jesu govorili o predsjedničkim izborima su članovi Demokrata koje predvodi Aleksa Bečić. Kao nekadašnji najmlađi predsednik Skupštine, Bečić je nakon parlamentarnih izbora 2020. godine uživao veliku popularnost. Tada je bio dio „velike trojke“ koja je došla na čelo najviših institucija nakon okončanja tridesetogodišnje vladavine Đukanovićevog DPS-a.

alt

Aleksa Bečić

Bečić se sada pominje kao potencijalni predsjednički kandidat svoje stranke, ali je to još uvijek neizvesno zbog ponude Demokrata pokretu Evropa sad.

Naime, jedan od članova Demokrata Boris Bogdanović javno je ponudio pokretu Evropa sad, koji predvode ministri 42. vlade – Milojko Spajić i Jakov Milatović da zajednički izađu na izbore.

Iz pokreta Evropa sad nisu se oglašavali o ovoj ponudi, ali bi u slučaju saradnje moglo da dođe do podjele – Bečić kao presjednički kandidat, dok bi Evropa sad mogla da predloži nosioca liste za vanredne parlamentarne izbore, u slučaju da do njih dođe.

alt

Milojko Spajić (Foto:Savo Prelević/Vijesti.me)

Milojko Spajić

Ministar finansija i socijalnog staranja u vladi Zdravka Krivokapića počeo je intenzivno da se pojavljuje u crnogorskoj javnosti kao jedan od eksperata koji su se vratili da pomognu ekonomskom oporavku zemlje.

Nakon pada te vlade, Spajić je zajedno sa bivšim ministrom ekonomije i ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem formirao pokret Evropa sad.

Oni su izašli na lokalne izbore i sa Milatovićem na čelu liste u Podgorici ostvarili najbolji rezultat od svih opozicionih opcija. Pošto će Milatović gotovo izvjesno postati gradonačelnik Podgorice, Spajić se pominje kao mogući predsjednički kandidat.

Rok za podnošenje kandidature za predsjedničke izbore je 28. februar, nakon čega će se znati konačna lista kandidata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...