PREPORUČIO GA JOHNSON: Direktor BBC-ja zatražio istragu o sopstvenom imenovanju

Laburistička partija poslala je pismo komesaru za imenovanja na javne funkcije Williamu Vilijamu Shokrosu u kojem poziva na istragu u vezi sa Sharpovim imenovanjem.

  • Kultura

  • 23. Jan. 2023  

  • 0

Direktor BBC-ja Richard Sharp zatražio je od odbora te agencije da istraži proces njegovog imenovanja na tu funkciju usljed izvještaja o navodnoj umiješanosti bivšeg britanskog premijera Borisa Johnsona u tom procesu u zamjenu za pomoć bivšem lideru u osiguravanju pozajmice, javio je britanski list "Guardian".

List "Sunday Times" objavio je prošle sedmice da je Sharp, kojeg je za funkciju direktora preporučio Johonson 2020. godine, pomogao bivšem premijeru da osigura žiranta za pozajmicu od oko 909.500 eura, što je izazvalo pozive za istragu o potencijalnom sukobu interesa u procesu imenovanja Sharpa.

"Guardian" piše da je Sharp naredio odboru BBC-ja da provjeri potencijalni sukob interesa tokom procesa njegovog imenovanja, mada je negirao bilo kakvu umiješanost u organizovanje bilo kakve finansijske pomoći Johnsonu.

"Nisam bio uključen u isplatu pozajmice ni pronalaženje žiranta, niti sam organizovao bilo kakvo finansiranje. Imamo brojne izazove u BBC-ju i znam da ovakve distrakcije nisu dobrodošle", naveo je Sharp u internoj elektronskoj poruci, prenosi Srna.

Laburistička partija poslala je pismo komesaru za imenovanja na javne funkcije Williamu Vilijamu Shokrosu u kojem poziva na istragu u vezi sa Sharpovim imenovanjem.

"Sunday Times" objavio je da je Sharp pomogao Johnsonu da dobije pozajmicu krajem 2020. godine, kada je tadašnji premijer imao finansijske probleme zbog alimentacije koju je plaćao bivšoj supruzi.

U tom izvještaju se navodi da je Sharp organizovao sastanak Johnsona i kanadskog multimilionera Sama Blita, tokom kojeg je Kanađanin predložio da bude žirant bivšem britanskom premijeru. Sharp je nekoliko sedmica kasnije imenovan kao izbor britanske Vlade za funkciju direktora BBC-ja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...