"SB" NA PRESS-u KANDIDATA ZA MINISTARSKE FOTELJE: Helezu prioritet NATO put, Hurtiću rješavanje bosanskog jezika u RS-u (FOTO)

Nakon zasjedanja Komisije, medijima se prvi obratio Zukan Helez, kandidat za ministra obrane BiH. Helez je poručio da će njegove težnje ići u pravcu ubrzanja puta BiH ka NATO savezu, poboljšanju položaja Oružanih snaga BiH i sl.

  • Vijesti

  • 23. Jan. 2023  23. Jan. 2023

  • 4

Danas je održana treća sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, nakon čega su se neki od kandidata za buduće državne ministre obratili javnosti.

Na sjednici se razmatralo o podobnost kandidata i davanju preporuka za potvrđivanje kandidata za obavljanje dužnosti ministara i zamjenika ministara u novom sazivu Vijeća ministara.

Svi kandidati prošli su provjere i sada je na red Predstavnički dom Parlamenta BiH koji će zasjedati u srijedu kada bi se trebala donijeti konačna odluka o imenovanju budućih državnih ministara.

Nakon zasjedanja Komisije, medijima se prvi obratio Zukan Helez, kandidat za ministra obrane BiH. Helez je poručio da će njegove težnje ići u pravcu ubrzanja puta BiH ka NATO savezu, poboljšanju položaja Oružanih snaga BiH i sl.

Naravno, ukoliko budem izabran nastavit ću da radim što bolje, da ubrzam put ka NATO-u i poboljšam položaj Oružanih snaga BiH i sl. Očekujem da se pokrenemo i da ne bude blokada kao što je bilo do sada. Ne treba nam puno da budemo za nijansu bolji, a ja želim da to bolje bude puno bolje", poruka je Heleza.

Kandidat za novog državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Sevlid Hurtić kratko je poručio da je njegov plan stabilizacija stanja koje trenutno vlada u smislu, prvenstveno finansiranja.

Također, osvrnuo se i na problem koji imaju bošnjačka djeca u RS-u, a koji se odnosi na to da oni ne dobijaju svjedočanstva na bosanskom jeziku.

"Treba otići do ministrice u RS-u i i razgovarati o provođenju Ustava BiH u kojem jasno piše da je bosanski jezik, jezik bošnjačkog naroda i pokušati to riješiti, Ako se sa njom ne bude moglo riješiti, onda razgovarati sa kolegama unutar Vijeća ministara BiH", poručio je Hurtić.

Zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sanja Vulić prokomentarisala je izjave lidera SNSD-a iz Istočnog Sarajeva koji su jutros održali su konferenciju za novinare na kojoj su govorili o svome protivljenju da Nenad Nešić budu ministar u Vijeću ministara BiH.

"Mislim da smo naše redove trebali dovesti u red i prije svega ovoga. Smatram da je rezultat događaja od jutros u Istočnom Sarajevu produkt nedostatka autoriteta mojih kolega koji su to trebali mnogo ranije riješiti. Niko od nas nije bezgrešan i niko nije savršen, kao i svi mi kao i Nešić. Ja iskreno vjerujem u procjenu SNSD-a, to nije samo odluka Dodika, već svih iz odbora", poručila je Vulić, prenosi Klix.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...