KONAKOVIĆ OBEĆAO ONO ŠTO JE OD NJEGA ZATRAŽENO: "Ako budem šef diplomatije, prioritet će mi biti..."

On je poručio da će BiH svoju diplomatiju kreirati tako da je najvažnije šta o tome misle građani u svakom njenom dijelu.

  • Politika

  • 23. Jan. 2023  23. Jan. 2023

  • 21

Kandidat za ministra inostranih poslova u Vijeću ministara Elmedin Konaković izjavio je da će mu ako bude izabran na ovu funkciju prioritet iz oblasti spoljne politike biti smirivanje tenzija u regionu, te popravljanje odnosa sa komšijama i generalno zemljama Zapadnog Balkana.

Konaković je istakao da ovaj region ima nekoliko puteva kojima može napredovati brže nego što to pojedinačno zemlje mogu, ako se sinhronizuju ekonomske ideje i priča o pristupanju EU kao konačnom cilju.

On je naveo da će nastojati da BiH vrati prijatelje u svijetu koje je izgubila, te da ona postane mjesto spajanja a ne sukoba.

Konaković je istakao da je BiH zemlji spajanja, ali i zemlja u kojoj su sve prednosti i šanse pretvorene u krize.

"Uspjeli smo izgubiti skoro sve prijatelje koje smo imali devedesetih godina i 2000-ih. Bijući tuđe bitke zemalja kojima smo nevažni ugrozili smo diplomatiju i budućnost BiH i kvalitet života građana BiH", ocijenio je Konaković.

On je poručio da će BiH svoju diplomatiju kreirati tako da je najvažnije šta o tome misle građani u svakom njenom dijelu.

"Jako su važni prioriteti evroatlantske integracije definisane strategijom spoljnih politika koja je važeća, usvojena 2018. i traje do 2023. i neupitno je da je to i Brisel i Vašington i da će ova evropska priča ići mnogo lakše nego NATO zato što se politika i političari iz Republike Srpske trenutno manje zanimaju za tu vrstu procesa, ali mi imamo pravo da kažemo da ne odustajemo od tog procesa", rekao je Konaković novinarima u Sarajevu.

Konaković smatra da su BiH i njeni građani žrtve nekih političara populista koji su zapaljivom retorikom prikupljali jeftine političke poene, a da je ovu zemlju godišnje napuštao jedan veliki grad ljudi, prema podacima iz 2021. godine BiH je napustilo 170.000 ljudi.

On je naveo da i BiH i susjedne zemlje imaju problem demografije i da će se vrlo teško pokretati ekonomski procesi jer se ostaje bez najproduktivnijeg dijela stanovništva.

"Ukoliko budem izabran, prvo ću posjetiti Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, uz prioritet Vašingtona, Brisela, Pariza, Berlina, velikih donosilaca odluka u kojima BiH mora vratiti svoju vidljivost", napomenuo je Konaković.

On je naveo da je BiH, zbog pogrešne politike kada je riječ o diplomatiji, postala zemlja koja nema nikakav iskorak nigdje. "Mislim da smo hrabri da kreiramo novi politički narativ kompromisa, a ne konflikta i da će to pokrenuti neke stvari sa mrtve tačke", rekao je Konaković.

Konaković je istakao da vjeruje da će novi Savjet ministara biti potvrđen.

Govoreći o situaciji u Ministarstvu inostranih poslova, on je naveo da je čuo da ima mnogo problema u smislu njegovog funkcionisanja, međuljudskih odnosa, podjele i realizacije zadataka.

"To će biti jedan od prvih poslova kojim se moram baviti, menadžerisanjem ljudskih resursa kao preduslovom za bilo kakvo normalno funkcionisanje", rekao je Konaković i dodao da se nikada neće baviti političkim revanšizmom, te da ljudi koji budu dobro radili svoj posao neće imati problema, prenosi BHRT. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...