"TO JE GENOCID...": Horor u Brazilu, oglasio se i predsjednik države...

U subotu je predsjednik Lula posjetio Roraimu i rekao je da ga je šokiralo ono što je vidio.

  • Svijet

  • 24. Jan. 2023  

  • 0

Brazilske vlasti su helikopterom prebacile 16 izgladnjelih pripadnika plemena Yanomami na hitno liječenje. Radi se o domorodačkom stanovništvu koje živi u rezervatu u državi Roraima. Predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva optužio je svog prethodnika, Jaira Bolsonara, da je počinio genocid nad ovim plemenom.

Vlada je proglasila hitnu medicinsku situaciju nakon što je stotine Yanomami djece umrlo od pothranjenosti. Smrtni slučajevi povezani su sa zagađenjem vode koje je uzrokovalo rudarenje i sječa drva. Procjenjuje se da se na Yanomamiju, brazilskom autohtonom području bogatom zlatom, dijamantima i mineralima, nalazi 20.000 ilegalnih rudara.

Brazilski predsjednik: To je genocid

U subotu je predsjednik Lula posjetio Roraimu i rekao je da ga je šokiralo ono što je vidio, piše BBC.

"Ono što sam vidio u Roraimi je genocid: zločin s predumišljajem protiv Yanomamija, koji je počinila vlada. Došao sam ovamo kako bi svima poručio reći da ćemo naše domoroce tretirati kao ljudska bića."

Brazil: President Lula accuses Bolsonaro of 'genocide' after gold mining  causes Indigenous deaths | Euronews

Procjenjuje se da u rezervatu Yanomami živi oko 28.000 domorodačkog stanovništva. Bave se lovom i poljoprivredom te žive u malim, raštrkanim, selima. Bolsonaro je, tokom svoje četiri godine na vlasti, često kritizirao veličinu autohtonih rezervata i obećao da će neke od njih otvoriti za masovnu poljoprivredu i rudarstvo.

"Moramo smatrati prethodnu vladu odgovornom za ovu situaciju"

Nova vlada navodi da je u posljednjih nekoliko godina više od 500 domorodačke djece umrlo zbog vode zagađene živom, što je izravno povezano s ilegalnim iskopavanjem zlata. Dodaje kako će na tom području otvoriti terensku bolnicu te poslati zalihe i zdravstvene stručnjake.

"Moramo smatrati prethodnu vladu odgovornom za ovu situaciju. Pronašli smo odrasle ljude koji imaju kilažu poput djece te djecu koja su sva kost i koža", rekla je Sonia Guajajara, ministrica domorodačkih naroda. Ministar unutarnjih poslova Flavio Dino također je optužio prethodnu vladu za situaciju s autohtonom zajednicom i obećao istragu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...