BURNO U BANJOJ LUCI: Vijeće naroda RS-a o Zakonu o nepokretnoj imovini...

Ukoliko se ona ne usaglasi, konačnu odluku o tom zakonu donosi Ustavni sud RS-a.

  • Društvo

  • 24. Jan. 2023  

  • 0

Vijeće naroda Republike Srpske na sjednici zakazanoj za danas trebalo bi da razmatra Zakon o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je krajem prošle godine usvojila Narodna skupština RS-a, a u vezi s Odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a je početkom januara donio odluku da se pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa u pogledu zakona koji je donio NSRS u vezi s nepokretnom imovinom.

Delegat u tom klubu Adil Osmanović je izjavio da je od osam delegata, pet Bošnjaka iz probosanskih stranaka glasalo "za", a tri delegata iz SNSD-a su bili protiv, što nije bilo dovoljno da se ospori ta odluka.

Osmanović je danas izjavio da će kao Klub delegata Bošnjaka u Vijeću naroda, bar ovih pet od ukupno osam, iznijeti svoj stav, a on je u skladu s Odlukom Ustavnog suda BiH da je titular državne imovine jedino država Bosna i Hercegovina i da ne vide nijedan razlog zašto se ponovo NSRS upustio u tu proceduru, da ponovo donosi takav zakon kojeg je Ustavni sud prošle godine proglasio nevažećim.

- Ne znam kako će se dalje odvijati diskusija, ali s obzirom na to da SNSD sa svojim koalicionim partnerima, od ukupnog broja delegata u Vijeću naroda ima većinu, cijenim da će donijeti odluku da se time ne krši pitanje vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda - naveo je Osmanović.

Pojasnio je da onda taj zakon ide dalje u proceduru, a to podrazumijeva da se formira komisija Vijeća naroda i komisija NSRS-a, koja će ponovno razmatrati pitanje tog zakona.

Ukoliko se ona ne usaglasi, konačnu odluku o tom zakonu donosi Ustavni sud RS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...