BIVŠI UKRAJINSKI AMBASADOR: "Ukrajina - najveće minsko polje na svijetu; Pri povlačenju ruska vojska namjerno minirala kuće..."

Samo za jedan dan ovog krvavoga rata ruska vojska postavi toliko mina, da njihovo onesposobljavanje može potrajati od sedam do deset godina. Razminiranje jednog kvadratnog metra košta od 2,5 do 8,5 dolara, u zavisnosti od reljefa terena.

  • Evropa

  • 24. Jan. 2023  24. Jan. 2023

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO  (Antena M)

Ruska okupatorska vojska minirala je 250 hiljada kvadratnih kilometara teritorije Ukrajine, što je više nego čitava teritorija Velike Britanije. za razminiranje biće potrebno nekoliko decenija neprekidnog rada, tokom kojih će ginuti nevini ukrajinski civili. Samo zbog toga Moskva bi, kao teroristička zemlja, morala biti kažnjena potpunom izolacijom i novima sankcijama.

Ukrajina je, dakle, pretvorena u najveće minsko polje na svijetu koje veće  ne samo od od Velike Britanije (teritorija od 244 hiljade kvadratnih kilometara), nego i od Rumunije (238 hiljada kvadratnih kilometara) ili Sjeverne i Južne Koreje zajedno (221 hiljada kvadratnih kilometara). Ukrajina ima teritoriju, uključujući Krim, gotovo 604 hiljade kvadratnih kilometara, pa ogromni ukrajinski prostori ostaju opasnost za poljoprivrednike, lovce i obične ljude. Tokom rata nekoliko stotina ukrajinskih civila poginulo je od mina, a još više ih je ranjeno.

Oficijelni Kijev svjestan je ove opasnosti i zato neprestano razminira područja koja su bila pod privremenom ruskom okupacijom. Ukrajinski stručnjaci koje sprovode razminiranje već su pronašli i uništili 316.213 opasnih eksplozivnih predmeta i nekoliko tona eksplozivnih materija, uključujući 2.157 avionskih bombi. Ukrajinska strana već je uspjela deminirati 80 hiljada hektara zemljišta u regijama Kijev, Černigiv, Harkiv, Mikolajiv, Herson, Sumi, Donjeck.

Puno Ukrajinaca ne žele zbog straha od mina da se vrate na svoje ognjišta u mnogim regijama koje su bile okupirane. To je veliki problem ne samo za te familije, nego i za ukrajinsku državu koja nikako ne može efikasno iskoristiti svoj zemljišni potencijal u poljoprivredi i šumarstvu. Samo za jedan dan ovog krvavoga rata ruska vojska postavi toliko mina, da njihovo onesposobljavanje može potrajati od sedam do deset godina. Razminiranje jednog kvadratnog metra košta od 2,5 do 8,5 dolara, u zavisnosti od reljefa terena.

Pri povlačenju ruska vojska namjerno minirala kuće ukrajinskih građana, dječije igračke, čak i tijela poginulih ukrajinskih civila. To je teroristička taktika koju su koristili vojnici ISIL u Siriji i Iraku. Podlost i lukavstvo ruskih vojnika nema granica. Za ove Zločine protiv čovječanstva i ljudskosti oni moraju snositi odgovornost. Problem je što ima malo svjedoka da je ruska vojska postavljala mine-zamke u civilnim objektima. Možemo stoga samo javno kvalifikovati Rusiju kao terorističku zemlju, državu sponzora terorizma. 

Ministar obrane RF Sergej Šojgu obznanio je da će kompleksna reforma oružanih snaga početi ove godine i trajati do 2026. Ruski ministar time je pokazao namjeru Kremlja da vodi dug rat i da priprema snage za vjerovatnu ofanzivu na niz zemalja Evrope. To nalikuje potezima hitlerovske Njemačke i staljinističkog SSSR, koji su se pripremali za veliki evropski rat 1938. Izgleda da Putin ima namjeru ratovati do posljednjeg ruskog vojnika i širiti polje ratnih događaja na puno evropskih i nekoliko azijskih zemalja koje su nekad bile u sastavu SSSR i Ruskog carstva.

Oficijelni Kremlj ne isključuje povratak ruskih tenkova u Varšavu, Prag i Budimpeštu. Mobilizacija vojnika u RF sprovodi se non-stop. Moskva je dramatično povećala svoj vojni budžet, aposljednji iznos za tu namjenu čak se drži u potpunoj tajnosti. Za tri godine Kremlj planira da bude spreman za vođenje nekoliko ratova u nekoliko zemalja istovremeno. To su ozbiljni planovi i ko ih olako uzima u ogromnoj je zabludi. Zato je u Ramštajnu puno zemalja članica NATO ponudilo Ukrajini veliku vojnu pomoć: nove, različite artiljerijske sisteme, borbena vozila, moderne protivavionske i protivraketne sisteme, minobacače, municiju...

Samo Njemačka još nije odlučila da ponudi Ukrajini teške tenkove Leopard II. Berlin odugovlači donošenje ove važne odluke čime ne pomaže Kijevu u realizaciju planova potpuno oslobođenja privremeno okupiranih područja. Oružane snage Ukrajine sada su dobile dosta odbrambenog naoružanja koje će, naravno, pomoći potpunom zaustavljanju ruske ofanzive. Za kontraofanzivu, međutim, potrebni su prije svega teški tenkovi i borbeni avioni. Nizozemska je izrazila spremnost da preda Ukrajini borbene avione američke proizvodnje F-16. To može jako promijeniti odnos snaga u vazduhu, čak i sam tok rata.

Američka strana zasad sa rezervom gleda na mogućnost isporuke teških tenkova „Abrams“ koji imaju svoju vrstu goriva, što može biti problematično u ukrajinskim uslovima. Poljska je spremna da isporuči 14 tenkova Leopard II, trideset ih još ima u Čečkoj i Slovačkoj. Spremna je dati nekoliko ovih teških tenkova i Finska. Francuska je ponudila lake tenkove. Gotovo 90 komada malo starijeg tipa Leopard I Njemačka ima u zalihama, a nekoliko Leoparda II uskoro bi iz te zemlje moglo biti isporučeno Ukrajini. Čekamo na važnu odluku Berlina. Njemačka mora biti svjesna da ako ne pošalje svoje nove tenkove Ukrajini, riskira da ih sama bude morala koristiti u budućim teškim borbama sa ruskom vojskom.

Zbog toga je ministar Šojgu objavio reformu oružanih snaga RF.         

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...