JOŠ OSAM "U PROCEDURI": EU odobrila prodaju dva kukca za ljudsku prehranu

Evropska unija je jučer odobrila prodaju ličinka kukca brašnara te kućne zrikavce za ljudsku prehranu. Još osam zahtjeva čeka odobrenje. Ličinke će se moći prodavati smrznute, osušene, u prahu ili u obliku paste, a zrikavci kao djelimično odmašćeni prah.

  • Šareni svijet

  • 25. Jan. 2023  25. Jan. 2023

  • 1

Mnogim Evropljanima nije nešto privlačna pomisao na jedenje kukaca, no oni se u mnogim restoranima širom svijeta smatraju delicijom te su dio prehrane u više zemalja, od Meksika do Tajlanda.

Većina zagađenja zbog kojeg se zagrijava naš planet dolazi od uzgoja hrane, odnosno od mesne i mliječne industrije. Krave i ovce podriguju staklenički plin metan, a poljoprivrednici uništavaju šume kako bi napravili pašnjake i uzgajali soju, od koje se tri četvrtine daje stoci.

Ako prženi zrikavci i salate od brašnara zamijene odreske i hamburgere, mogli bi biti pozitivan korak u zaustavljanju izumiranja vrsta i suzbijanju klimatskih promjena.

U Njemačkoj, primjera radi, oko polovine stanovništva planira jesti manje mesa, dok u Sjedinjenim Državama ljudi jedu više mesne hrane, ali zamjenjuju govedinu za manje “zagađivače” poput piletine, piše DW.

Proteini kukaca bi mogli poslužiti kao jeftina alternativa - posebno u prerađenoj hrani. Naime, između 35% i 60% suhe težine insekata sastoji se od proteina. Insekti efikasnije od stoke pretvaraju kalorije iz unosa hrane u one tjelesne.

Također se brzo uzgajaju i brzo dobivaju na težini. “Nitko neće biti prisiljen jesti kukce”, napisala je prošle sedmice Evropska komisija na Twitteru.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...