NASTAVLJENO SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: Izjavu "sasvim ćemo ih istrijebiti" vijeće nije uzelo kao dokaz

Novo suđenje je počelo u ljeto 2017. godine a u junu 2021. godine donesena je provstepena presuda u kojoj su Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora zbog zločina u Bosasnkom Šamcu.

  • Vijesti

  • 25. Jan. 2023  25. Jan. 2023

  • 0

Jučer i danas su održana žalbena ročišta u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših zvaničnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije optuženih za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, terete se da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

U prvostepenom suđenju Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odlučilo je da prvi put za zločine u BiH u potpunosti obnovi suđenje.

Novo suđenje je počelo u ljeto 2017. godine a u junu 2021. godine donesena je provstepena presuda u kojoj su Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora zbog zločina u Bosasnkom Šamcu.

Tužilaštvo je danas istaklo da je Vijeće previdjelo sve druge općine gdje su optuženi pružili pomoć i podršku. Kako je rekla tužiteljica Laura Baig, Vijeće nije analiziralo sve relevantne modele ponašanja Stanišića i Simatovića na koje su pružili pomoć i podršku u ostvarivanju zločinačkog cilja, prenosi Detektor.

Tužiteljica Baig kaže da Vijeće nije uzelo u obzir optužbe za prisilno premještanje u Sanskom Mostu, a zločini na ovom području su imali za cilj istjerivanje preostalih nesrba.

Stanišić i Simatović, prema Tužilaštvu, snose odgovornost za udruženi zločinački poduhvat na osnovu finansijskih transfera Državne bezbjednosti prema Srpskoj dobrovoljačkoj gardi (SDG).

"Dovoljno je pokazati da su plaćali SDG. Operacija u Sanskom Mostu je bila dio šire operacije u Autonomnoj oblasti Krajina, a dokazi pokazuju da je jedinicu SDG u Sanskom Mostu plaćala Državna bezbjesnost", kazala je tužiteljica Baig.

Tužilaštvo također smatra da Vijeće nije gledalo dokaze kao cijelinu već da je sve posmatrano izolovano.

"To je fundamentalna greška", kazala je Baig.

Ona je dodala da Vijeće nikad nije razmotrilo da li postoje alternativni zaključci o onom što su Satnišić i Simatović radili i govorili četiri godine. Ukazala je na presretnuti razgovor o Hrvatskoj, u kojem Stanišić prijeti "Sasvim ćemo ih istrijebiti", a što Vijeće nije uzelo kao dokaz o zločinačkoj namjeri.

"Dokazi, sagledani u cjelini, pokazuju da su Stanišić i Simatović, ne samo znali da su drugi učesnici imali zločinačku namjeru nego su je i sami dijelili", dodala je Baig.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...