PODACI KOJI ĆE MNOGE IZNENADITI: Hrvatska i Srbija u poređenju s BiH imaju duplo veći pad broja stanovnika!

Broj stanovnika u BiH tokom posljednje decenije smanjen je 4,3 posto, pri čemu je broj stanovnika u RS-u smanjen za više od 8,1 posto, a u Federacju BiH za oko 2,3 posto. Hrvatska i Srbija su vodeće u regiji po padu broja stanovnika  

  • Društvo

  • 25. Jan. 2023  25. Jan. 2023

  • 0

Sve države nastale raspadom Jugoslavije, uključujući i najrazvijeniju Sloveniji kao i najsiromašniju državu Kosovo, bilježe značajnu depopulaciju koja je izražnija u razvijenijim nego siromašnijim državama. To je nepisano pravilo koje važi u cijeloj Evropi, što dokazuje primjer najrazvijenijih država Evrope, poput Francuske, Njemačke, Italije, koje veliki pad broja stanovnika uspijevaju nadoknaditi mehaničkim prilivom stanovništa iz Afrike, Azije i Jugoistočne Evrope.   

Na prostoru bivše Jugoslavije skoro duplo veći pad broja stanovnika registriran je u Hrvatskoj nego u BiH, mada je Hrvatska, mjereno visinom bruto domaćeg proizvoda po glavni stanovnika, skoro duplo bogatija od BiH.   

Hrvatska je regionalni rekorder po padu broja stanovnika. U posljednjih desetak godina izgubila je 9,25 posto stanovnika, odnosno blizu 400 hiljada, dok je BiH, u isto vrijeme izgubila 4,3 posto stanovnika ili nešto više od 152 hiljade, pokazalo je istraživanje portala Klix

Veliki pad broja stanovnika, od skoro 7 posto, registriran je i u Srbiji. Naš istočni susjed u posljednjih desetak godina izgubio je oko 496 hiljada stanovnika, dakle grad veličine Sarajeva i Istočnog Sarajeva zajedno.   

Po razmjerama depopulacije, BiH stoji bolje i od Hrvatske i od Srbije, ali je još zanimljiviji podatak da unutar BiH postoje veoma velike razlike između dva entiteta. Broj stanovnika u Republici Srpskoj od 2013. godine do danas smanjio se za 8,17 posto, ili u apsolutnom iznosu za nešto više od 100 hiljada stanovnika, što odgovara približno gradu veličine Tuzle.   

isto vrijeme, Federacija BiH je izgubila oko 2,3 posto stanovnika, odnosno, u apsolutom iznosu nešto više od 50 hiljada stanovnika. U tom pogledu Federacia BiH stoji najbolje u cijeloj regiji! 

U cijeloj BiH samo je u devet općina registriran veći broj stanovnika nego prije desetak godina. To su Petrovac, Istočni Drvar, Vogošća, Trnovo, Ilidža, Ilijaš, Novi Grad Sarajevo, Tešanj i Banja Luka. Međutim, u slučaju Istočnog Drvara, Petrovca i Banja Luke radi se o minornom povećanju. Na prostoru kojim suvereno vlada HDZ, nema niti jedne općine s povećanim brojem stanovnika.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...