TEŠKI DANI ZA VUČIĆA: Lajčak na večeri sa Kurtijem i Bislimijem, složili se da se primjene svi prethodno zaključeni sporazumi...

Pitanje tablica, međutim još uvijek nije riješeno, a Lajčak, tvrdi da je evropski prijedlog odgovor.

  • Regija

  • 26. Jan. 2023  

  • 7

Miroslav Lajčak, izaslanik EU za Kosovo, koji je doputovao iznenada u Prištinu u intervjuu na Klan Kosova poručio je kosovskim zvaničnicima da imaju jednaku ulogu u dijalogu kao i Beograd, te da su oni „ravnopravni partneri“.

„Šta god da je do vas, vi ćete da izgradite i dogovorite”, kazao je.

Prištini poručuje i da sigurno neće da potpiše nešto sa čim se ne slaže.

Sa druge strane, naglašava da je njegova filozofija da je protiv stvaranja nečega što nikada ranije nije bilo isprobano, te da se zalaže za evropske modele.

Lajčak je u emisiji Rubikon govorio i o problemu oko srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu.

Kaže da je previše vremena utrošeno na ovo pitanje, te da je to vrijeme trebalo da se iskoristi za druge teme.

„Mislim da smo u posljednjih šest mjeseci potrošili dosta vremena na pitanje registarskih tablica, bilo je mnogo tenzija, anksioznosti i problema. Vjerovatno mnogo više nego što ovo pitanje zaslužuje, oduzelo nam je mnogo vremena i energije“, rekao je Lajčak.

Pitanje tablica, međutim još uvijek nije riješeno, a Lajčak, tvrdi da je evropski prijedlog odgovor.

„Opet, kada govorimo o tablicama, ovaj prijedlog je odgovor, jer se sa ovim prijedlogom adresira pitanje registarskih tablica“, kazao je Lajčak, javlja Klan Kosova.

Osvrnuo se i na napuštanje kosovskih institucija, te izrazio nadu da će Srbi da se vrate.

Kaže da se razgovara o ovom pitanju, te traži od Prištine da stvori uslove, a Beograd da podstiče povratak.

„Nadam se da će se Srbi vratiti u institucije. Razgovaramo o ovim pitanjima. Ona su važna jer vakuum nije dobar, čak ni za funkcionisanje sistema, pa očekujem od kosovske vlade da stvori uslove za povratak kosovskih Srba u institucije, a očekujem da će Beograd podstaći povratak, jer ovo nije normalna situacija“, izjavio je Lajčak.

Očekuje da će Vučić i Kurti da prihvate prijedlog, potpišu ga i sprovedu, a u suprotnom, strana koja to ne učini imat će manju podršku.

Kasno sinoć Lajćak je objavio i fotografiju s radne večere s premijero Kosova, uz poruku da su se Kurti i Bslimi složili da se primjene svi prethodno zaključeni sporazumi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...