IZNENADANA ODLUKA: Zemlja članica Evropske unije izmijenila ustav kako bi omogućila prijevremene izbore...

To je omogućilo Hegerovim saveznicima i Liberalima iz opozicije da proguraju svoj vlastiti izborni amandman na ustav koji propisuje prag od 90 zastupnika.

  • Evropa

  • 26. Jan. 2023  

  • 0

Slovački parlament odobrio je ustavni amandman koji dopušta da se u budućnosti održe prijevremeni izbori.

Zajednički prijedlog tri vladajuće konzervativno-populističke stranke i opozicijskih Liberala usvojen je u srijedu glasovima 92 od 147 prisutnih zastupnika.

Barem 90 glasova od 150 zastupnika potrebno je za izmjenu ustava ove srednjoeuropske zemlje.

Ustav je prije propisivao da parlament, koji se bira na mandat od četiri godine, ne može biti raspušten ranije čak i ako dođe do raspada vlade i ako se ne može sastaviti većina za novu koaliciju.

Koalicija od tri stranke koju predvodi prijelazni premijer Eduard Heger više nema većinu i, ako dođe do raspisivanja prijevremenih izbora, očekuje se da će biti poražena.

Međutim, nije izgledno da će se izbori održati jako brzo.

Opozicija socijalnih demokrata tražila je da se prag za sazivanje prijevremenih izbora postavi na 76 zastupnika - jednostavna većina - a ne na 90. To bi im dalo mogućnost da izglasaju prijevremene izbore puno prije redovnog roka u februara 2024. godine.

U nastojanju da im se odobri prijedlog, potaknuli su javni referendum koji je održan tokom vikenda. No propao je jer je na izbore izišlo manje od 50 posto glasača.

To je omogućilo Hegerovim saveznicima i Liberalima iz opozicije da proguraju svoj vlastiti izborni amandman na ustav koji propisuje prag od 90 zastupnika.

S obzirom na kompromis između vladajućih stranaka i Liberala, očekuje se da do novih izbora neće doći prije 30. rujna - tek nekoliko mjeseci prije regularnog izbornog datuma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...