VLADA NIJE DOSTAVILA MIŠLJENJE: Zastupnici u Parlamentu FBiH usvojili izmjene Zakona o...

(...) doprinosima.

  • Ekonomija

  • 26. Jan. 2023  26. Jan. 2023

  • 0

Budući da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek nije dostavila mišljenje o oko 50 amandmana koji su uložili poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na ovogodišnji budžet, poslanici su na vanrednoj sjednici usvojili izmjene Zakona o doprinosima FBiH.

Predlagačica ovog zakonskog rješenja je dopredsjedavajuća Doma Edina Gabela iz Stranke za BiH koja je kazala da se izmjenama želi postići jačanje konkurentnosti na stranom tržištu prvenstveno u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće kao pretežno izvozno orijentiranoj djelatnosti kroz utvrđivanje plaćanja doprinosa najnižu povlaštenu osnovicu ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plata u visini do 85 posto prosječne mjesečne neto plate u Federaciji BiH, prenosi Fena.

Kako se navodi u obrazloženju tog zakonskog rješenja, na taj način se postiže cjenovna konkurentnost proizvoda iz Bosne i Hercegovine koji su namijenjeni izvozu te se samim tim osiguravaju pretpostavke za značajnija investicijska ulaganja u taj sektor. Predloženom izmjenom mijenja se propisani uvjet za primjenu preferencijalne osnovice za obračun doprinosa za radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih zanata na način da se ostavlja mogućnost isplate većeg iznosa plata radnicima.

Gabela je pozvala poslanike da glasaju za izmjene, kako bi između ostaloga, i pomogli građanima da ostaju u BiH i ne napuštaju zemlju što je i učinjeno sa 69 glasova ZA.

Potom je predsjedavajuća Doma Mirajana Marinković-Lepić (Naša stranka) dala pauzu u zasjedanju, a nastavak sjednice očekuje se oko 15 sati kada bi i Vlada trebala dostaviti mišljenje na amandmane na budžet Federacije BiH.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević obrazložila je ranije da je ovogodišnji federalni budžet koji je predložila Vlada FBiH u iznosu od 6,7 milijardi KM, realan i održiv. Budžet je veći za 1,1 milijardu KM, u odnosu na prošlogodišnji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...