MILO ĐUKANOVIĆ OTVORENO: "Predsjedničke izbore dočekujemo u uslovima duboke političke krize"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je članove Misije OEBS/ODIHR za procjenu potreba uoči predstojećih predsjedničkih izbora koja boravi u posjeti Crnoj Gori.

  • Regija

  • 26. Jan. 2023  26. Jan. 2023

  • 0

Milo Đukanović je, kako se navodi u saopštenju, afirmisao dugoročno dobru saradnju sa kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, kada se radi o izbornim procesima, njihovom sprovođenju i unapređenju standarda izborne prakse.

On je pozdravio brzu reakciju ODIHR-a, nakon raspisivanja predsjedničkih izbora, uz nezadovoljstvo što ove izbore Crna Gora dočekuje bez završene reforme izbornog zakonodavstva, u uslovima duboke institucionalne i političke krize, društvene polarizacije i snažnog uplitanja trećih strana.

Upoznao je sagovornike sa dešavanjima nakon posljednjih parlamentarnih izbora i posledicama promjena koje, iako predstavljaju jednu od demokratskih tekovina, nisu donijele dobro Crnoj Gori i njenom strateškom određenju. Na toj liniji, kazao je da je primarni interes zemlje da vrati stabilnost i krene naprijed u procesu integracija što je moguće dostići samo izborom kompetentne i nacionalno odgovorne proevropske Vlade.

Savjetnik za izborni proces i desk oficir za Crnu Goru u ODIHR-u Goran Petrov zahvalio je Đukanoviću za dobrodošlicu ističući da je cilj posjete Crnoj Gori da ocijene situaciju i iznesu preporuke kako i u kom formatu će ova organizacija implementirati svoju misiju u susret predstojećim izborima. Uz očekivanje da će vrlo vjerovatno ODHIR imati svoju posmatračku misiju u Crnoj Gori, naglasio je potrebu brzog reagovanja i skoro donošenje odluke u tom pravcu, nakon izvještaja o procjeni potreba.

Predsjednik Đukanović je uz iskazanu spremnost za dalju saradnju naglasio da na veliki izazov u obezbjeđivanju regularnosti izbora u ovakvim uslovima treba gledati otvorenim očima i kako zajedno možemo da popravimo stanje da bi došli do ambijenta u kojem bi se građani mogli slobodno izjasniti - zaključuje se u saopštenju, prenose crnogorski mediji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...