NA DRUŠTVENOJ MREŽI OBJAŠNJENA POZADINA ODVRATNOG ČINA: "Rusija stoji iza paljenja Kur'ana u Švedskoj"

Odmah su pojasnili i da je dozvolu za ovaj skandalozni događaj platio švedski “novinar” Chang Frick.

  • Evropa

  • 26. Jan. 2023  

  • 3

Spaljivanje Kur'ana u neposerednoj blizini Ambasade Turske u Štokholmu, koje je razbjesnilo Tursku i udaljilo Švedsku od ulaska u NATO, djelo je iza kojeg stoji Rusija, tvrdi “Bad Baltika Takes”, piše Politički.ba.

Ova neformalna grupa na svom Twitter nalogu dala je i dosta detaljno i zanimljivo objašnjenje događaja koji je nanio ogromnu štetu ambicijama Švedske da se priključi Sjeverno-atlantskom vojnom savezu, ali i isprljalo predsjedavanje ove države Evropskom unijom.

“Manifestaciju je organizirao danski ekstremni desničar Rasmus Paludan.

Ali, zanimljivo, on je rekao da je ideja za tu akciju došla ‘od nekih Šveđana koji su me zamolili da Kur'an zapalim ispred turske ambasade'”, piše “Bad Baltik Takes” u nizu objava na ovoj društvenoj mreži. Odmah su pojasnili i da je dozvolu za ovaj skandalozni događaj platio švedski “novinar” Chang Frick. On je poznat i po tome da je radio za Russia Today, često je putovao u Rusiju i osnivač je vlastitog “alternativnog” sajta vijesti “Nyheter Idag”.

New York Times ga je 2019. godine, u istaživačkom tekstu o aktivnostima Rusije u Švedskoj, uvrstio među one koji su u grupi onih koji rade na polarizaciji švedskog društva kroz zastupanje ekstremno deničarskih ideja. A povezan je i sa ekstremističkim medijima u Danskoj. I upravo su mu oni preporučili Paludana, a on je platio dozvolu i kao izraz “podrške slobodi izražavanja”.

No, iz Danske su to negirali.

Portal na koji se Frick pozvao, Exkat24, saopćio je da je bilo sasvim suprotno i da ih je Frick kontaktirao i tražio nekog ko bi izveo “performans. Ali su priznali da su preporučili Paludana.

“Bad Baltic Takes” ističe i da je cijela ta epizoda prošla prilično nezapaženo, osim u švedskim medijima.

“Incident je isplaniran, pomognut, podržan i kroz medijsko izvještavanje o njemu, a “novinari” s vezama u Kremlju dali su mu naglašen značaj, na šta je zvanična Moskva odgovorila novcem i aktiviranjem drugih simpatizera koji intenzivno rade na podjeli švedskog društva”, piše ova grupa na Twitteru dalje.

Oni navode i da Paludan ima historiju ovakvih skandala.

No, naglašavaju da se problem može riješiti.

“Za početak, potrebne su tužbe”, stoji u objavi.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...