ZDRAVLJE OČIJU: Ove namirnice čuvaju vid

Čulo vida jedno je od najvažnijih za čovjeka. Ne postoji hrana koja može djelovati poput lijeka, ali je dokazano da pojedine namirnice bogate vitaminima i mineralima pozitivno utiču na zdravlje očiju.

  • Jeste li znali

  • 30. Jan. 2023  30. Jan. 2023

  • 0

Ovo su neke od njih:

Riba

Riba iz hladnih voda poput lososa, tune ili sardine bogata je omega 3 masnim kiselinama koje provjereno pomažu u sprečavanju razvijanja makularne degeneracije i katarakte. Problem sa suvim očima može biti povezan s nedostatkom upravo omega 3 masnih kiselina.

Zeleno lisnato povrće

Kelj, špinat i hraštika bogati su i vitaminima C i E i sadrže karotenoide lutein i zeaksatin. Ovo povrće smanjuje rizik od dugoročnih bolesti oka poput makularne degeneracije i katarakte, prenosi NN.

Brokula i avokado su, takođe, dobri izvori očnog zdravlja i moćni antioksidansi.

Jaja

Vitamini i minerali u jajima, poput vitamina A i luteina, mogu pomoći u zaštiti od noćnog sljepila i suvih očiju te dobro utiču na oči i njihovo funkcionisanje. Pomažu povećanje količine zaštitnog pigmenta u makuli, dijelu oka koji kontroliše središnji vid.

Citrusno i bobičasto voće

Narandža, grejp, limun i bobičasto voće su prepuni vitamina C i sprečavaju razvoj očne mrene ili katarakte i makularne degeneracije.

Meso

U umjerenim količinama, nemasna junetina može potaknuti zdravlje očiju. Junetina sadrži cink, koji pomaže tijelu apsorbovati vitamin A, a može igrati ulogu u smanjenju rizika od razvijanja staračke makularne degeneracije. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...