KUDA IDE NERMIN NIKŠIĆ: Osmorka je od jučer sedmorka, a već danas bi mogla biti i petorka…

Lider NES-a Nermin Ogrešević kaže da je sve neizvjesno, a zvaničan stav najavljuje tek za sutra, nakon sastanka sa partnerima.

  • Vijesti

  • 31. Jan. 2023  

  • 6

Osmorka je od danas sedmorka, jer pokret Za nove generacije više ne postoji u pregovorima, izričit je bio potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović. Glavni prioritet sada je formiranje Vlade Federacije, zaključeno je na proširenom kolegiju Predsjedništva stranke. Razlog sastanka je, kažu, izdaja njihovih koalicionih partnera u izboru delegata u Dom naroda BiH. Za danas je najavljen novi sastanak - na jednom mjestu SDP i sve partnerske stranke, nakon čega će biti jasno hoće li koalicija opstati.

Prošireni kolegij Predsjedništva SDP-a već je zasjedao danas. Nakon kolegija sa dijelom usvojenih zaključaka obratio se samo potpredsjednik stranke Vojin Mijatović: “Što se nas tiče, osmorka danas više nije osmorka - nego sedmorka. Za SDP pokret Za Nove Generacije više ne postoji u ovim pregovorima”.

Politički pokret „Za nove generacije“ (ZNG), referirajući se na izjavu potpredsjednika SDP BiH Vojina Mijatovića, saopćio je kako će se u vezi s tim očitovati nakon izjašnjenja svih stranaka "Osmorke". - Politički pokret 'Za nove generacije' jučer je putem medija saznao stav SDP-a...

Osim eliminiranja Pokreta Za nove generacije, Predsjedništvo SDP-a na kolegiju je predstavilo tri nova zaključka – realizacija prvog, koji se odnosi na hitno formiranje Vlade Federacije, kreće već danas.

Lider NES-a Nermin Ogrešević kaže da je sve neizvjesno, a zvaničan stav najavljuje tek za sutra, nakon sastanka sa partnerima.

Predsjednik SBiH-a Semir Efendić je već nakon sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH podsjetio na ranije dogovore: “Mi smo se onoga što smo se dogovorili - držali u FBiH . Apsolutno nismo opterećeni hoćemo li biti dio vlasti - to je nebitno pitanje ako nismo u prilici uraditi nešto korisno za građane. Ako procijenimo da možemo uraditi nešto korisno, mi ćemo u tome sudjelovati. Ako ne,  nećemo se zabrinuti”.

Iako se Osmorka osipa, u SDP-u, čini se nisu zabrinuti. Poslali su poruku da nikada nisu bili stabilniji, te da će tek u narednom periodu pokazati svoju snagu. Današnji sastanak okarakterisali su kao razgovor političkih partnera koji može ići u pravom ili krivom smjeru. No, ključni cilj je, kako tvrde iz SDP-a, postići dogovor o procesima formiranja vlasti na nivou Federacije BiH, ali i u kantonima.

Hoće li nakon današnjeg sastanka osmorka postati petorka, doznat ćemo uskoro...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...