SAOPĆENJE ZNG-a: "Ako je Miletić naš grijeh..."

(...) ponosni smo.

  • Društvo

  • 31. Jan. 2023  31. Jan. 2023

  • 4

Pokret Za nove generacije ponovo se oglasio o nastavku učešća u Osmorci.

SDP-ov potpredsjednik Vojin Mijatović kazao je da je zaključak ove stranke da se ZNG izbacuje iz Osmorke.

Iz pokreta Za nove generacije odlučili su sad demantirati neke izjave.

“Kao prvo, predstavnik ZNG-a u Domu naroda iz reda Hrvata u Kantonu Sarajevo nije izabran glasovima SDP-a. Naime, naš kandidat, koji je ujedno osvojio i najveći broj glasova u ovome klubu na izborima i koji je već ranije 4 godine predstavljao sarajevske Hrvate u Domu naroda FBiH dobio je 3 glasa. Od toga je samo jedan glas došao iz redova SDP-a. Prosta računica kaže da i bez toga glasa, kandidat ZNG-a bi osvojio mandat ili bar žrijebanje za isti”, kažu na početku.

Nadalje, kažu, nije bilo nikakvog dogovora da će za državni Dom naroda biti podržan SDP-ov kandidat.

“Da je postojao takav dogovor, pokret ‘Za nove generacije’ bi se, kao svaki put do sada, držao istoga! Dapače, pojedini čelnici SDP-a su i ranije plasirali tu informaciju predstavnicima drugih partnera u Osmorci. Ali su je i demantovali pred svjedocima. Postojao je dogovor da Osmorka mora imati zajedničkoga delegata u državnom Domu naroda. Na tome je upravo insistirao pokret ‘Za nove generacije’, posebno nakon situacije u kojoj nijedan državni ili federalni ministar koji dolazi iz redova Osmorke ne može biti Hrvat.

Na kraju, kandidatura gospodina Zlatka Miletića, o čijem patriotizmu, četverogodišnjih borbi u Domu naroda i osvojenih preko 11.000 glasova ne treba pričati, je bila najavljena partnerima iz Osmorke na vrijeme. Očekivali smo zvanične pregovore oko toga, no do njih nije nikada došlo. U svakom slučaju rukovođeni iskustvom izbora delegata u manjem entitetu i nekim drugim kantonima, odlučili smo u potpunosti preuzeti kontrolu ovoga procesa, te zajedno sa našim partnerom na državnom nivou NES-om obezbijediti da iz Osmorke prođe najbolji kandidat – gospodin Zlatko Miletić. Na taj način, ponovili smo situaciju od prije 4 godine kada smo se izborili, u malo drugačijoj konstalaciji, da gospodin Miletić bude jedini glas građanskih stranaka u Klubu Hrvata državnog Doma naroda. I bio je glasan i bio je pravedan”.

Oni kažu da je izborom Miletića ustvari Osmorka dobila najboljeg.

“Ako je to grijeh našega Pokreta i ako je to razlog da SDP predloži naše odstranjivanje iz Osmorke, i ako to naši koalicioni partneri prihvate - mi ćemo biti ponosni zbog toga”, zaključili su u saopćenju.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...