PROTEST ZBOG PALJENJA KUR'ANA: Demonstranti u Džakarti palili zastave Švedske, Danske, Holandije

Lokalne vlasti su blokirale ulice koje vode ka švedskoj ambasadi, gdje je bilo raspoređeno više od 200 policajaca i vojnika oko zgrade ambasade, koja je bila ograđena bodljikavom žicom.

  • Svijet

  • 31. Jan. 2023  31. Jan. 2023

  • 0

Nekoliko stotina muslimana u Indoneziji okupilo se sinoć ispred švedske ambasade u Džakarti, kako bi izrazili protest zbog paljenja kopije Kur'ana u Švedskoj i Holandiji. Tom prilikom demonstranti su palili portrete danskog antiislamskog aktiviste Rasmusa Paludana, kao i zastave Švedske, Danske i Holandije.

Lokalne vlasti su blokirale ulice koje vode ka švedskoj ambasadi, gdje je bilo raspoređeno više od 200 policajaca i vojnika oko zgrade ambasade, koja je bila ograđena bodljikavom žicom, prenio je AP.

Paludan je 21. januara na protestima ispred turske ambasade u Stokholmu zapalio kopiju Kur'ana, a nakon toga je holandski lider krajnje desničarskog pokreta Pegida Edvin Vagensveld pocijepao kopiju Kurana u blizini sjedišta holandske vlade.

To je razgnijevilo muslimane širom svijeta koji su pokrenuli proteste u nekim zemljama, uključujući i Indoneziju, gdje su demonstranti vikali "Allah je veliki" i tražili da se zatvori švedska ambasada u Džakarti.

Prethodno je indonežanska vlada oštro osudila paljenje Kur'ana i pozvala švedsku ambasadorku Marinu Berg na razgovor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...