"SB" U ZEMALJSKOM MUZEJU BiH: Jedna od najstarijih kulturnih i naučnih ustanova naše zemlje slavi 135. rođendan, pogledajte šta je naš fotoreporter zabilježio na licu mjesta (FOTO)

U galeriji pogledajte šta je fotoreporter Slobodne Bosne zabilježio u prostorijama Zemaljskog muzeja. 

  • Kultura

  • 01. Feb. 2023  01. Feb. 2023

  • 0

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas slavi svoj 135. rođendan. Tim povodom građanima je omogućeno da, u dva termina, besplatno uđu u sobu Sarajevske Hagade i upoznaju se s ovim historijskim rukopisom.

Sudeći po broju posjetilaca, zanimanje je, na radost svih, veliko, kako starijih, tako i onih najmlađih. Slobodan ulaz u sobu Sarajevske Hagade omogućen je i večeras od 20 do 21 sat.

Najstarija moderna kulturna i naučna ustanova zapadnog tipa u BiH

Zemljaski muzej BiH osnovan je 1888. godine i predstavlja najstariju modernu kulturnu i naučnu ustanovu zapadnog tipa u zemlji. Prva ideja o osnivanju muzeja seže još u polovinu 19. stoljeća, dok je prostor Bosne i Hercegovine – kao Bosanski pašaluk – pripadao Osmanskom carstvu. Ipak, ideja je realizovana gotovo četiri decenije kasnije dolaskom nove vlasti. Austro-Ugarska je okupirala Bosanski pašaluk 1878. godine, donijevši nove političke i društvene ciljeve, običaje i vrijednosti. Oni su uključivali i promociju nauke kroz istraživanje, akademski i institucionalni razvoj. 

Kao jedna od još uvijek neistraženih zemalja Balkana, Bosna i Hercegovina je privlačila zanimanje mnogih naučnika, naročito onih iz Austro-Ugarske, ali i pažnju pseudonaučnika i lovaca na blago. To je već prvih godina okupacije rezultiralo iznošenjem spomenika kulture s prostora Bosne i Hercegovine. Takvo je stanje ubrzalo je ostvarivanje ideje o osnivanju muzeja: prvo je osnovano Muzejsko društvo, a zatim i Zemaljski muzej 1. februara 1888. godine. Zemaljska vlada, kao osnivač institucije, imenovala je za direktora Muzeja vladinog savjetnika Kostu Hörmanna.

Prostor u kome je Muzej bio prvobitno smješten – u tadašnjem centru grada – ubrzo je postao suviše skučen i nepodesan za zbirku koja je rasla, pa je 1909. godine počela izgradnja novog muzejskog kompleksa od četiri paviljona i Botaničkog vrta, koji je završen i otvoren 1913. Dugo vremena bio je to jedini namjenski izgrađen muzejski kompleks na prostoru bivše Jugoslavije. U njemu je Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine smješten i danas.

Sarajevska hagada - najvrjednija knjiga u BiH

Inače, Sarajevska hagada jevrejski je rukopisno-oslikani kodeks, nastao u drugoj polovini 14. vijeka na području sjeverne Španije.

Na tlo Bosne i Hercegovine Hagadu su donijeli protjerani Jevreji Sefardi. Smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste u svijetu, a čuva se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu i u njegovom posjedu nalazi se od 1894. godine, dok je prije toga pripadala sarajevskoj židovskoj obitelji Kohen. Sadržaj Sarajevske Hagade ispisan je krasopisom na prerađenoj i istančanoj koži, u razdoblju kada papir još uvijek nije ušao u masovnu upotrebu.

Tokom Drugog svjetskog rata sačuvao ju je Derviš ef. Korkut, a tokom agresije na BiH spasio ju je i zaštitio tim ljudi na čelu sa prof. Enverom Imamovićem

U galeriji pogledajte šta je fotoreporter Slobodne Bosne zabilježio u prostorijama Zemaljskog muzeja. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...