FADIL NOVALIĆ S NAČELNIKOM VOGOŠĆE MIGDADOM HASANOVIĆEM: Izgradnja saobraćajnica kroz Vogošću od strateškog značaja za FBiH

Nakon što je to federalno javno poduzeće u proteklom periodu realiziralo izgradnju tri kružna toka, za četvrti koji obuhvata rekonstrukciju raskrsnice u kružnom toku na pravcu Kobilja Glava - Sarajevo u ovoj godini je osigurano 610.000 KM, te još 257.000 KM za rekonstrukciju raskrsnice na skretanju ka centru Vogošće.

  • Ekonomija

  • 01. Feb. 2023  01. Feb. 2023

  • 0

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu radni sastanak s načelnikom Općine Vogošća Migdadom Hasanovićem s ciljem ubrzanja izgradnje prometnih komunikacija na vogošćanskom području, koje su strateške za Federaciju BiH i glavni grad Bosne i Hercegovine, javila je Fena.

- Ovo je vrlo važan projekt u sklopu Prve transverzale, koji predstavlja prijeko potrebno saobraćajno rasterećenje izlaza iz Sarajeva prema autoputu, odnosno uključenju na Koridor Vc. Vlada Federacije uključena je u proces projektiranja izlaza iz tunela Kobilja Glava do Vogošće, koji ćemo moći isfinancirati iz federalnog budžeta. Želimo da se eksproprijacija zemljišta i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa prije završi, kako bi počela izgradnja - kazao je premijer Novalić.

Predstavnici vogošćanske općine istakli su na sastanku da je preostalo rješavanje još nekoliko imovinsko - pravnih odnosa, a iz Cesta FBiH su precizirali da se, čim bude završena ta faza, može raspisati natječaj za izvođenje radova. Kako je naglašeno, za projekte na magistralnoj cesti M18, Ceste FBiH u ovoj godini imaju osiguranih više od 1,3 miliona maraka.

Naime, nakon što je to federalno javno poduzeće u proteklom periodu realiziralo izgradnju tri kružna toka, za četvrti koji obuhvata rekonstrukciju raskrsnice u kružnom toku na pravcu Kobilja Glava - Sarajevo u ovoj godini je osigurano 610.000 KM, te još 257.000 KM za rekonstrukciju raskrsnice na skretanju ka centru Vogošće. Također, u ovoj godini planirano je i 507.000 KM za rekonstrukciju pješačkih staza sa rješavanjem odvodnje na istoj magistralnoj cesti, dionici Semizovac - Sarajevo, odnosno Kobilja Glava - Šip.

- Sredstva su planirana, au međuvremenu su donesene i potrebne izmjene uredbe, čime su ubrzana izdavanja urbanističkih suglasnosti - rekao je direktor JP Ceste Federacije BiH, Ljubo Pravdić,

- Vršilac dužnosti načelnika Općine Vogošća Hasanović naglasio je također da je ovo pitanje jedan od najvećih prioriteta koji će ovu lokalnu zajednicu s višim razinama vlasti u narednom periodu rješavati -  saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...