ČOVIĆEVI MEDIJI NAJAVLJUJU RASPLET: SDA se vraća u igru, u čelništvo Federacije BiH će biti imenovan…

Više nisam siguran hoću li biti premijer Federacije poručio je Nermin Nikšić nakon sastanka čelnika Osmorke, koji je iniciran nakon krize koja se uvukla u njihove redove poslije glasanja za izbor izaslanika za državni Dom naroda.

  • Mini market

  • 02. Feb. 2023  

  • 0

Dovršetak procesa uspostave vlasti u Federaciji doveden je u pitanje nakon što je SDP zatražio da stranka pod nazivom Za nove generacije više ne može biti članica koalicije. Na ovaj način otvorio se prostor da SDA uđe u federalnu vlast, što je potvrdio i čelnik SDP-a Nermin Nikšić koji je najavio da će razmotriti opciju da podrže Refika Lendu za potpredsjednika Federacije.

Više nisam siguran hoću li biti premijer Federacije poručio je Nermin Nikšić nakon sastanka čelnika Osmorke, koji je iniciran nakon krize koja se uvukla u njihove redove poslije glasanja za izbor izaslanika za državni Dom naroda.

S druge strane predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je kako ipak vjeruje da će cijeli proces oko imenovanja nove federalne Vlade biti okončan vrlo brzo.

Novinar Fadil Mandal za RTV HB poručuje kako Nikšić ne bi trebao biti pesimist jer je savezništvo već demonstrirano kroz parlamentarnu većinu prilikom izglasavanja federalnog proračuna.

„Kada Nikšić kaže da više nije siguran, mislim da je posrijedi razočaranost partnerima unutar Osmorke. Razočaran je ponašanjem stranke Za nove generacije, NES-a i Stranke za BiH. Mislim da ih sad želi izvući na čistinu i da pokažu gdje su i na kojoj strani“, kazao je Mandal.
S druge strane novinar Milan Šutalo, inače medijska perjanica Čovićevog HDZ-a, smatra kako će na kraju ipak morati doći do formiranja nove koalicije.
„Novu koaliciju bi činili HDZ s jedne i SDP s druge strane, uz novog člana SDA koja će biti nezaobilazan čimbenik nove vlasti“, kazao je Šutalo.

Dodaje kako je iluzorno vjerovati da se bilo koja koalicija može temeljiti samo na programu.

„Džaba program ako nema matematike. U ovom slučaju kada je riječ o Federaciji BiH potrebno je ispuniti tri uvjeta da bi se formirala vlast. To znači da se mora imati većina u oba Doma parlamenta kao i većina odnosno kontrolni mehanizam od najmanje 11 izaslanika u svakom od tri nacionalna kluba Doma naroda. Osmorka nema taj kontrolni mehanizam pa će vjerojatno u čelništvo Federacije biti imenovana osoba koja nije član ove koalicije, a to je gospodin Refik Lendo iz SDA“, zaključio je Šutalo.

.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...