KONAKOVIĆEVA "VEĆINA" U VLADI FBiH U TEORIJI I PRAKSI: Ministri SDA, NiP-a i SBB-a zajedno izglasali nekoliko odluka, HDZ-ovi ostali suzdržani

Federalna uprava policija od 2019. godine nema novog direktora. Provedena su dva konkursa ali Vlada FBiH nije imenovala nijednog kandidata. 

  • Mini market

  • 02. Feb. 2023  

  • 1

Vlada FBiH donijela je odluku kojom je omogućeno Ensadu Kormanu da još tri mjeseca upravlja Federalnom upravom policije.

Za odluku su glasali ministri iz SDA, NiP-a (Aljoša Čampara) i SBB-a. Suzdržani su bili ministri iz HDZ-a BiH, potvrđeno je za Patriju. 

Iako je istekao mandat Kormanu na mjestu zamjenika direktora pa samim tim i v.d. direktora Vlada je odlučila produžiti mu mandat. 

Inače, Federalna uprava policija od 2019. godine nema novog direktora. Provedena su dva konkursa ali Vlada FBiH nije imenovala nijednog kandidata. 

Također, na današnjoj sjednici, Vlada FBiH imenovala je i članove Nadzornog odbora preduzeća Ginex Goražde. Odluku su podržali ministri iz SDA i SBB-a, dok su ministri iz HDZ-a bili suzdržani.

Zanimljivo je da je jučer, nakon sastanka sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, novi ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, govoreći o formiranju nove federalne vlasti, poručio da će HDZ, NiP i SBB voditi federalnu vladu ukoliko SDA "ne popusti" u narednom periodu, odnosno da će većinom nadjačati SDA-ove ministre. 

"Vlada FBiH, vjerujete, bit će vrlo brzo formirana zato što ćete vidjet jedan proces koji pokazuje da imamo većinu u Vladi Fadila Novalića. Dakle, tamo sjedi pet HDZ ministara, četiri SBB i jedan je NiP. Ukoliko SDA obesmisli ili blokira sve ove procese tamo ćemo donositi odluke kako ova koalicija želi i time ne vidim potrebu da oni silom i novcem ostanu na vlasti", zaključio je Konaković.

   

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...