INCIDENT U JERUSALEMU: Amerikanac srušio i polomio statuu Isusa (FOTO)

Otac Nikodimus Šnabel iz crkve Uspenja Presvete Bogorodice povezao je incident sa karakterom izraelske vlade.

  • Šareni svijet

  • 02. Feb. 2023  02. Feb. 2023

  • 0

Izraelska policija je uhapsila jednog američkog turistu, jer je navodno srušio i polomio statuu Isusa u crkvi u jerusalimskom Starom gradu.

Na snimcima iz Crkve bičevanja u Via Dolorosi, putu koji je, po kršćanskom vjerovanju prešao Isus do raspeća, objavljenim na društvenim mrežama, se vidi statua na podu, srušena s postolja.

Policija je saopštila da je Amerikanac uhapšen uz pomoć crkvenog čuvara. Na snimku se vidi i kako jedna osoba sjedi na osumnjičenom vandalu koji kaže: "Ne možete imati idole u Jerusalimu, ovo je sveti grad!".

Policija je saopštila da se procjenjuje mentalno stanje uhapšenog turiste i da štetu pričinjenu vjerskim institucijama smatra ozbiljnom.

Otac Nikodimus Šnabel iz crkve Uspenja Presvete Bogorodice povezao je incident sa karakterom izraelske vlade.

"Dobrodošli u novi Izrael koji mrzi hrišćane, uz ohrabrenje i podršku strane aktuelne vlade", rekao je on.

Nasilje je eskaliralo u prvim nedjeljama mandata nove ultradesničarske izraelske vlade, u kojoj su ultranacionalisti i religiozni članovi poznati po zapaljivoj antiarapskoj politici.

Tokom prošle nedjelje su izraelski vojnici u raciji na okupiranoj Zapadnoj obali ubili deset Palestinaca, a jedan Palestinac je kraj sinagoge u istočnom Jerusalimu u petak ubio sedmoro ljudi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...