"U IME AMERIČKOG NARODA...": Ambasador Michael Murphy odao počast žrtvama ratnih zločina u Sutini i Uborku

"U ime američkog naroda pridružio sam se predstavnicima porodica žrtava i Udruženja civilnih žrtava da odam počast civilnim žrtvama ratnih zločina u Sutini i Uborku", navedeno je na zvaničnoj stranici Ambasade SAD-a na Twitteru.

  • Društvo

  • 02. Feb. 2023  02. Feb. 2023

  • 2

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Muprhy odao je počast civilnim žrtvama ratnih zločina počinjenih u Sutini i Uborku.

"U ime američkog naroda pridružio sam se predstavnicima porodica žrtava i Udruženja civilnih žrtava da odam počast civilnim žrtvama ratnih zločina u Sutini i Uborku", navedeno je na zvaničnoj stranici Ambasade SAD-a na Twitteru

"Odavanje počasti svim civilnim žrtvama rata 1992-1995 neophodno je za istinsko pomirenje i izgradnju inkluzivne budućnosti za sve građane BiH. Pohvaljujem mostarske vlasti što su se pridružile porodicama žrtava u obilježavanju sjećanja na njihove najmilije", navodi se u objavi.

Podsjećamo, u maju 1992. godine pripadnici srpskih vojnih formacija zarobili su 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti iz više mostarskih naselja. Oni su pritvoreni u prostorijama FK Lokomotiva odakle su u noći s 13. na 14. juna dovedeni na lokalitet Uborak gdje su strijeljani.

Tih dana u mjestima Bijelo Polje i Vrapčići, sjeverno od Mostara, na svom kućnom pragu ubijeni su i članovi porodica: Ćućurović, Cokić, Azinović, Kolobara i Grebović.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...