TEŠKO IH JE IZBJEĆI: Ove namirnice najviše utječu na mozak i mentalno zdravlje

''Danas je gotovo sva hrana prerađena, osim svježeg voća i povrća.

  • Zdravlje

  • 03. Feb. 2023  03. Feb. 2023

  • 0

Konzumacija ultraprerađene hrane može znatno povećati rizik od raka mozga i jajnika, kaže Imperial College London. Kako donosi The Sun, ova hrana sadrži velike količine soli, masti, šećera i aditiva te samim time ima vrlo nisku nutritivnu vrijednost.

Njihov izvještaj pokazao je da ljudi koji redovito konzumiraju ultraprerađenu hranu imaju povećan rizik za dobivanje određenih vrsta raka.

Ipak, dr. Eleanor Bryant, nutricionistica i profesorica na Sveučilištu u Bradfordu, smatra da je danas iznimno teško u potpunosti izbjeći ultraprerađene namirnice, koje također utječu i na zdravlje mozga.

''Danas je gotovo sva hrana prerađena, osim svježeg voća i povrća, zbog čega je iznimno teško pobjeći od nje te je u potpunosti izbjeći. Teško je pronaći hranu koja je zaista zdrava, a dokazi ukazuju na to da konzumacija prerađene hrane utječe na fizičko, ali i na mentalno zdravlje čovjeka'', objašnjava Bryant.

Ultraprerađena hrana je ona koja je prošla kroz popriličnu preradu i često uključuje dug popis sastojaka. To su prvenstveno smrznuta jela koja se mogu brzo pripremiti poput tjestenine, pizze ili juhe, zatim konzervirani sokovi, kolači kupljeni u trgovinama, gotovi umaci za salate, mješavine za pripremu deserta, gumeni bomboni, čips te keksi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...