IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ NAJAVIO: "Na Markalama ćemo izgraditi novo, dostojanstveno spomen-obilježje žrtvama masakra"

- Nikada nećemo dozvoliti da naše žrtve budu zaboravljene jer previše je ova zemlja izgubila da bismo dozvolili bilo kome da se zločin relativizira. Ove žrtve zaslužuju dostojanstven spomenik na mjestu stradanja, zaslužuju da mjesto na kojem su izgubili živote zauvijek bude podsjetnik agresoru na ono što su uradili, a svima nama opomena da se tako nešto nikada ne ponovi - izjavio je načelnik Hadžibajrić.

  • Vijesti

  • 03. Feb. 2023  

  • 0

U nedjelju, 5. februara, navršava se 29 godina od stravičnog masakra na pijaci Markale u kojem je ubijeno 68 nevinih građana koji su stradali od minobacačkog projektila ispaljenog s agresorskih položaja.

Uoči obilježavanja još jedne tužne godišnjice i podsjećanja na krvavi zločin nad nevinim žrtvama, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić najavio je da će Općina Stari Grad Sarajevo sagraditi novo spomen-obilježje na pijaci Markale koje će odsad biti dostojanstven spomenik žrtvama i mjesto na koje će se svakodnevno dolaziti i odavati počast, a ne samo jednom godišnje.

- Nikada nećemo dozvoliti da naše žrtve budu zaboravljene jer previše je ova zemlja izgubila da bismo dozvolili bilo kome da se zločin relativizira. Ove žrtve zaslužuju dostojanstven spomenik na mjestu stradanja, zaslužuju da mjesto na kojem su izgubili živote zauvijek bude podsjetnik agresoru na ono što su uradili, a svima nama opomena da se tako nešto nikada ne ponovi - izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Memorijalni spomenik i mjesto edukacije

- Žrtve i njihove porodice moraju imati spomenik pored kojeg će svako zastati, zamisliti se, pustiti suzu, pokloniti cvijet u sjećanje na nevino stradale. Taj spomenik treba biti na mjestu gdje će uvijek i svakom biti vidljiv, gdje će ga vidjeti svaki prolaznik, svaki pješak, svaki putnik u tramvaju ili automobilu, svaka grupa turista. Nažalost, trenutno to nije tako i rješenje koje imamo nije adekvatno. Njime nisu zadovoljne ni porodice, a ni građani i to ćemo promijeniti - dodao je.

Novo spomen-obilježje žrtvama masakra na pijaci Markale bit će memorijalni spomenik i mjesto edukacije mladih generacija. Istovremeno, bit će to mjesto koje će posjećivati svi gosti grada koji budu željeli da se upoznaju sa njegovom tragičnom historijom i prošlošću.

Spomen-obilježje bit će sagrađeno uz ulicu Mula Mustafe Bašeskije, na pločniku uz tramvajske šine koji će se proširiti za još dva metra. Uključivat će tri segmenta: popločani ulaz u pijacu do postojećeg spomenika i sarajevske ruže, spomen-ploču sa imenima žrtava i spomen-zid od translucentnog betona koji će imati elemente u formi latica ruža koje su ugrađene u zid. Spomenik će od ulice dijeliti zaštitna ograda, a imat će i mjesto predviđeno da svaki posjetilac koji dođe, kupi cvijet i položi ga na spomenik.

Postojeći spomenik će ostati

Važno je naglasiti da će i dalje ostati postojeći spomenik unutar same pijace kao i crvena ruža na mjestu gdje je pala smrtonosna granata, a do nje će voditi uređena staza direktno sa glavne gradske ulice. Sa pijace će se izmjestiti jedino zid sa imenima žrtava za koji je sada urađeno mnogo bolje, pristupačnije i vidljivije idejno rješenje.

Idejno rješenje novog spomen-obilježja već je predstavljeno Uniji civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo koji su podržali ovu inicijativu i dali saglasnost za redizajn i izmiještanje spomen-obilježja. Projekt je podržalo i JP Tržnice-pijace, kao i Medžlis Islamske zajednice u BiH, a u cijeli projekat aktivno je uključeno i Pravobranilaštvo Općine Stari Grad Sarajevo, Sekretarka organa državne službe Alma Destanović i nadležne službe. U toku sljedeće sedmice bit će održan radni sastanak i sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kako bi dali svoje mišljenje na ponuđeno rješenje.

Gradnja novog spomen-obilježja počet će u toku ove godine, saopćila je Općina Stari Grad.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...