ŽARKO KORAĆ ANALIZIRAO PORUKE PREDSJEDNIKA SRBIJE: "Nije Vučić džabe spomenuo Slobodana Miloševića i NATO bormbardovanje"

Ističe još jednu predsjednikovu izjavu koja se, kako kaže, izgubila u moru izgovorenih reči. A to je spominjanje Slobodana Miloševića i to kako do kraja nije vjerovao da će NATO intervenistati bombardovanjem Srbije 1999. godine. „Drugim rečima hteo je da kaže – shvatite ozbiljno pretnje Zapada“, rekao je Korać.

  • Regija

  • 04. Feb. 2023  04. Feb. 2023

  • 1

Nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije i psiholog Žarko Korać rekao je za N1 da je sjednica Skupštine o Kosovu bila ruglo. Ističe da su ton tome dale male ultranacionalističke partije, što su prihvatili poslanici vladajuće Srpske napredne stranke. Tome su doprinijeli, dodaje i predsjednik parlamenta i predsjednik Srbije. Napominje da su se, ipak, u moru vikanja, vrijeđanjai dobacivanja, čule i neke suvisle poruke predsjednika Aleksandra Vučića, za koje kaže da su se izgubile u moru riječi.

„Mene je sramota da živim u zemlji gde se o ovako velikoj temi se na ovaka način razgovara. I onda nije čudno da dođu stranci i izdiktiraju ti rešenje, jer očigledno mi sami nismo u stanju da napravimo jednu ponudu“, istakao je Korać.

On ocjenjuje da su dva dana sjednice o Kosovu predstavljala srozavanje Skupštine na najniže grane, a da se u parlamentu čulo vikanje, vređanje, dobacivanje i skakanje. Jedan dio toga su, dodaje, provocirale male ultanacionalističke stranke.

SUVIŠE VELIKA TEMA

Korać kaže da je tema Kosova i rješavanja kosovskog problema suviše velika i da se zbog toga u Skupštini moralo reći nešto suvislo, a građanima objasni šta se zbiva, koja je cijena prihvatanja, a koja neprihvatanja sporazuma.

Dodaje da je neozbiljnost rasprave postojala na svim stranama, ali da je predsjednik Srbije ipak povremeno rekao nešto smisleno.

„Vučić je govorio da je nezrelo govoriti o Kosovu kao ‚Kosovo je srce Srbije‘, ali šta je cena nerešavanja tog problema. To je nekoliko puta rekao i to je suština cele priče, mora se doneti neka odluka“, ukazao je Korać.

On ocjenjuje da je skupštinska sednica bila početak pripreme naše javnosti za rješenje, a da je u svemu tome jedna stvar izašla dobra za Vučića, a to je što je Zapadu pokazao šta je alternativa njegovoj vlasti i da je ta alternativa još gora.

Korać kaže da najveći dio opozicije „trči trku za vlast sa desne nacionalne strane“.

„Oni bi da prestignu Vučića s te strane i kad stignu na cilj da kažu mi smo pravi nacionalnosti. Trebalo bi dati jedan razumen odgovor“, kazao je gost Novog dana.

Ističe da nije tačno to što opozicija govori da ne zna šta predstavlja francusko-njemački plan za Kosovo i da je sam Vučić potvrdio da je 90 odsto onoga što se pojavilo u javnosti tačno.

„Na stranu kako Vučić govori i postane ličan, ali on na momente govori o svemu tome. On je govorio šta će pokušati Srbija, da će pokušati da spreči članstvo… On je nagovestio tačke u sporazumu koje su sporne za Srbiju. Ali ako vrlo pažljivo gledate šta je rekao, možete prepoznati poruke koje je uputio javnosti – da smo izloženi jakom pritisku i da priđemo pregovorima na osnovu toga. Nigde ne kaže da je to sveto pismo koje ne može da se menja“, ukazao je Korać.

SPOMINJANJE SLOBODANA MILOŠEVIĆA

Ističe još jednu predsjednikovu izjavu koja se, kako kaže, izgubila u moru izgovorenih reči. A to je spominjanje Slobodana Miloševića i to kako do kraja nije vjerovao da će NATO intervenistati bombardovanjem Srbije 1999. godine. „Drugim rečima hteo je da kaže – shvatite ozbiljno pretnje Zapada“, rekao je Korać.

Naglašava da je problem s Vučićem što se u moru njegovih reči poruke izgube i dodaje da bi volio da je uzdržaniji kada odgovara.

Komentarišući zapažanje profesora Vladete Jankovića o upadljivoj tišini Socijalističke partije Srbije tokom sjednice o Kosovu, Korać kaže da ne vidi da su bili tako ćutljivi već – relativno ćutljivi.

„Ali oni uvek tako nekako pokušavaju da kažu mi smo koalicioni partner, ali ne učestvujemo baš u svemu. Mislim da se Janković vara ako na osnovu toga misli da je (Ivica) Dačić spreman da ode na stranu opozicije“, rekao je Korać.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...