DRAGAN ČOVIĆ NAKON SJEDNICE HNS-a: "Opterećen sam optužbama da sam spriječio ugovor sa Islamskom zajednicom"

Priznao je kako se “razvukao” proces uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini, ali da očekuje da se u ponedjeljak potvrde predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH.

  • Vijesti

  • 04. Feb. 2023  

  • 4

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i novi-stari predsjednik HNS-a, u subotu je u Mostaru, nakon zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora, kazao da je najvažnije što se danas pokazalo "jedinstvo i snaga među hrvatskim političkim strankam" i da se "bez HNS-a neće moći voditi politika niti uspostavljati vlast na bilo kojoj razini".

Naš cilj na vanjskom planu su, naglasio je Čović, euroatlantske integracije. “Siguran sam da će HNS biti predvodnik”, dodao je.

Predsjednik HNS-a govorio je o problemu odlaska mladih iz države naglasivši da smo “naselili cijelu Evropu”.

“Sve što radimo je da ljudi ostanu u BiH. BiH je naselila cijelu Evropu. Hrvatska je samo mali dio prostora koji naseljavamo. Prema nekim statistikama kažu da nas u BiH ima 2,5 miliona. Da niko više ne zvecka oružjem i plaši ljude ključne su socio-ekonomske mjere, otvaranje novih radnih mjesta – da naši mladi ne idu dalje”, poručio je Čović.

Priznao je kako se “razvukao” proces uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini, ali da očekuje da se u ponedjeljak potvrde predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH.

“Pri kraju smo procesa. Mislim da će u ponedjeljak izabrati Lidiju Bradaru za presjednika Federacije. Ko će sve biti od partnera u Vladi ne želim nagađati. Sa predstavnicima “Osmorke” sam danas razgovorao i uvjerili su me da bi trebali imati ubjedljivu većinu u Predstavničkom domu FBiH. To bi bila jedna komotna većina da radimo na novim zakonima”, istakao je.

Čović se na kraju osvrnuo na ugovor Islamske zajednice u BiH sa državom koji još nije potpisan i odbacio je optužbe kako je on “sprečavao”.

“Jedno vrijeme sam bio opterećen optužbama da sam spriječio ovaj ugovor. Moj odgovor je jednostavan. Zašto to nije uradila ekipa (u Predsjedništvu BiH) iza mene? Predsjedništvo može sa dva glasa donijeti taj prijedlog. Dakle, nikada nismo bili prepreka i nikada na sjednici Predsjedništva zvanično nije bio taj prijedlog. Zašto se ne stavlja na dnevni red treba pitati ove koji to predlažu. Ovo ostalo je populizam i kreiranje loše atmosfere između dva naroda”, dodaj je na kraju Čović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...