POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ U NEVJERICI: „Kandidat gubitnik krivi ostatak koalicije da su ga napustili dok njegov šef hvali pobjedu kandidata koji ga je pobijedio – Treba mi piće…“

-Nizak odaziv građana na izbore također je očito pogodovao kandidatu SNSD-a u Bratuncu, poručio je Mujanović.

  • Vijesti

  • 06. Feb. 2023  

  • 2

Jasmin Mujanović, politolog s američkog Univerziteta York analizirao je protekle prijevremene općinske izbore u Bosni i Hercegovini.

-U Tuzli, kandidati gubitnici - uključujući one iz vlastite koalicije Trojke - optužuju pobjedničkog kandidata SDP-a da se oslanjao na potporu SDA kako bi osvojio izbore, ali u Bihaću kandidat gubitnik SDP-a krivi ostatak koalicije Osmorke da ga je napustio dok njegov šef hvali pobjedu kandidata koji ga je pobijedio, kandidata njegove vlastite stranke (?!), prije nego što su pobjednika konačno podržali članovi njihove koalicije na državnoj i entitetskoj razini (iako su se međusobno takmičili u Bihaću i Tuzli). Trebam piće, poručio je Mujanović.

Nešto ranije Mujanović je ukazao na prvi veliki test koalicije Trojka+ u BiH na prijevremenim općinskim izborima.

-SDP, očekivano, zadržava Tuzlu, kandidat Trojke osvaja Srebrenik. Ali izgubili su u Vogošći, uporištu SDA i Bihaću, gdje je regionalna stranka POMAK pobijedila i SDP i SDA. Srebrenik je jedina nedvosmislena dobra vijest za Trojku+. Trebat će im mnogo bolji učinak 2026. godine ako imaju ikakve nade da će stvarno svrgnuti SDA s mjesta u parlamentu. Razmjeri njihovih gubitaka, čak i ako se radi o uporištu SDA, trebali bi biti zabrinjavajući s obzirom na njihovu kontrolu nad kantonom.

Zanimljiv je i gubitak SDA u Bihaću, jer opet sugerira da su bošnjački glasači malo utjecali na ratne brojke (lokalni kandidat je bio istaknuti ratni komandant). Konzistentno ideološki i politički najumjerenije biračko tijelo u BiH.

Velika priča ovih izbora vjerovatno će biti doista porazan odaziv. To bi također trebalo zabrinjavati Trojku+ jer im je potreban visok odaziv građana za pobjedu, jer im nedostaje SDA-ova pouzdana baza. Nizak odaziv građana na izbore također je očito pogodovao kandidatu SNSD-a u Bratuncu, poručio je Mujanović.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...