GRADOVI U TURSKOJ SRAVNJENI SA ZEMLJOM: Najmanje 700 mrtvih u razornom potresu koji je pogodio Tursku i Siriju, oglasio se Erdogan... (VIDEO)

Desetine zgrada srušene su u potresu i u sjevernim dijelovima Sirije koji su pod kontrolom opozicije.

  • Vijesti

  • 06. Feb. 2023  06. Feb. 2023

  • 0

Zemljotres magnitude 7,8 pogodio je rano jutros južni dio Turske i susjednu Siriju, gdje je stradalo najmanje 700 ljudi, saopštili su zvaničnici obje zemlje i dodali da je izazvao i veliku materijalnu štetu.

Najgore je, osim Gazintepa, prošao grad Iskenderum, gdje je većina zgrada bukvalno srušena i sravnjena sa zemljom .

Broj mrtvih popeo se na 284 u potresu koji je rano jutros pogodio jug Turske, a ozlijeđene su 2323 osobe, rekao je potpredsjednik Fuat Oktay na konferenciji za novinare.

Najmanje 427 osoba je poginulo, a stotine su povrijeđene od posljedica razornog zemljotresa jačine 7,8 stepena po Richteru koji je rano jutros pogodio južne regije Turske i sjeverne pogranične regije Sirije. Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom su uslijedila 42 naknadna podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru. Potres se osjetio i u susjednoj Siriji, posebno u gradovima Idlibu, Halepu, Hami, Latakiji i Raqqai u kojima su srušene brojne zgrade.

Desetine zgrada srušene su u potresu i u sjevernim dijelovima Sirije koji su pod kontrolom opozicije. Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Prema američkom seizmološkom institutu, zemljotres se dogodio u 4.17 po lokalnom vremenu, na dubini od 17,9 kilometara.

Epicentar zemljotresa bio je u okrugu Pazarčik, u provinciji Kahramanmaraš na jugoistoku Turske, na oko 60 kilometara vazdušne linije od granice sa Sirijom.

To je najveći zemljotres u Turskoj od 17. augusta 1999, kada je stradalo 17.000 ljudi, uključujući 1.000 u Istanbulu.

Potres je izazvao paniku u sjevernoj Siriji gdje su stanovnici izjurili napolje, uprkos jakoj kiši, kao i u susjednom Libanu gdje su se osjetila podrhtavanja tla.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan komentirao je katastrofalan potres koji je rano jutros pogodio južnu Tursku. Magnituda potresa bila je 7.8 po Richteru.

Erdogan je tvitao da dolaze spasilački timovi iz cijele zemlje. "Nadamo se da ćemo zajedno prebroditi ovu katastrofu što prije i uz najmanju štetu", napisao je.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...