TEROR SE NASTAVLJA: Izraelska vojska napravila raciju u izbjegličkom logoru

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da su tri osobe ranjene, a jedna je u kritičnom stanju, ali nije navelo detalje o ubijenima.

  • Svijet

  • 06. Feb. 2023  06. Feb. 2023

  • 0

Izraelska vojska je saopćila da je "ubila brojne naoružane borce tokom racije u izbjegličkom logoru u blizini grada Jeriha u ponedjeljak s ciljem zarobljavanja osumnjičenih militanata Hamasa".

U saopćenju se dodaje da su mete racije osumnjičeni za pokušaj napada na restoran u izraelskom naselju Vered Jeriho 28. januara.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da su tri osobe ranjene, a jedna je u kritičnom stanju, ali nije navelo detalje o ubijenima.

Upad je uslijedio u periodu pojačanih napetosti koje su izazvale strah od daljnje eskalacije nasilja i dovale su do poziva na smirivanje s obje strane iz Sjedinjenih Američkih Država i međunarodnih tijela, uključujući Ujedinjene nacije.

Izraelske snage izvele su višemjesečne racije na Zapadnoj obali nakon niza smrtonosnih napada u Izraelu prošle godine, a snage su stavljene u stanje visoke pripravnosti nakon što je usamljeni palestinski napadač ubio sedam ljudi u blizini sinagoge 27. januara.

Vojska je saopćila da je današnja racija u logoru Akabat Jabr imala za cilj zarobljavanje grupe militanata koji pripadaju Hamasu, islamističkom pokretu koji upravlja Gazom, za koje je navela da su zabarikadirani u kući u logoru i da planiraju nove operacije nakon pokušaja napada na restoran.

Navodi se da su se dvije naoružane osobe pojavile 28. januara, u restoranu u naselju Vered Jeriho, gdje je bilo prisutno tridesetak ljudi, ali su pobjegle prije nego što su izvršile napad nakon što se oružje pokvarilo.

Navodi se da su tokom protekle sedmice snage sigurnosti izvele niz operacija kako bi pokušale pronaći i uhapsiti osumnjičene, prenosi Reuters.

(SB/Fena) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...