I DALJE BEZ DOGOVORA O FORMIRANJU VLASTI: Nova vlada USK do usvajanja budžeta

Predsjednik SDP-a Unsko-sanskog kantona Razim Halkić smatra da "Osmorka" i Blok B3 nisu blizu rješenja u vezi s formiranjem vlasti.

  • Politika

  • 06. Feb. 2023  06. Feb. 2023

  • 1

Nema još dogovora o formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu, a ključni akteri u ovom procesu izražavaju očekivanje da će uskoro doći do pomaka na tom planu i samim tim političke deblokade u tom kantonu, piše Fena.

Stav stranačkih predstavnika je da se proces formiranja vlasti mora okončati na vrijeme, do usvajanja kantonalnog budžeta.

Predsjednik SDP-a Unsko-sanskog kantona Razim Halkić smatra da "Osmorka" i Blok B3 nisu blizu rješenja u vezi s formiranjem vlasti.

- Do sada smo imali tu grupaciju Blok B3 kojeg su činili Pomak, NiP i Naša stranka. Dok smo s druge strane imali 15 potpisa kojih je sakupio NES. Uz NES su tu još SDP, DF i SBiH. Ti potpisi još uvijek stoje. Postojao je dogovor da u skorije vrijeme dođe do formiranja većine, ali se to nije dogodilo. Nažalost, ova posljednja dešavanja na nivou države i Federacije BiH su pokazala da se neki ponašaju kao da je politika švedski sto pa rade po sistemu 'ovdje hoćemo, a ovdje nećemo' - stav je Halkića.

Kantonalne organizacije SDP-a mogu biti samostalne

Smatra kako je "možda to i dobar pristup", te dodaje da su se tim pristupom vodili na posljednjem sastanku sa svim kantonalnim predstavnicima SDP-a i donijeli odluku da kantonalne organizacije mogu biti samostalne kod donošenja odluka o formiranju vlasti, nevezano za politički dogovor na nivou države i Federacije BiH.

- S te strane, SDP je opredijeljen da pregovara sa svima u cilju da što prije prevaziđemo krizu i da to bude što bolje za građane. Tu je i naš poznati stav da građani ne smiju trpiti, niti smijemo dovesti u blokadu kantonalne institucije i budžet - naglasio je u izjavi Feni Halkić.

Kaže kako se očekuje rasplet na nivou FBiH, kao i da je SDP raspoložen da razgovara sa svima u USK.

- Naravno, tu je još uvijek ova grupacija s 15 potpisa. Ovamo imamo grupaciju B3 koja ima svoj dogovor. Pokušali smo da riješimo suprotstavljene strane, gdje jedni ne žele Pomak u koaliciji, a drugi ne žele DF. Mi smo predlagali da se napravi jedna šira koalicija, s kojom bi vlada bila stabilna i kontinuirana bez trzavica, kako bi naredne četiri godine mogli neometano raditi i polučiti određene rezultate koje, nažalost, u proteklom periodu nismo baš pokazali da smo spremni provesti - ističe Halkić.

Podsjeća da odluka o privremenom finansiranju prestaje s 31. martom ove godine i da imaju još toliko prostora da riješe ovu situaciju.

U NES-u kažu da su još zainteresirani da vlast u Unsko-sanskom kantonu formiraju sa strankama Osmorke, te da su ukoliko to ne bude moguće, spremni krenuti u pregovore s ostalim političkim subjektima.

- Mi smo trebali biti prva kantonalna skupština koja će imenovati novu vladu, shodno kapacitetu koji imaju stranke Osmorke koje su zastupljene u Skupštini USK uz još jednog partnera s kojim imamo dogovorene partnerske odnose. Ali to se nije desilo jer pojedine stranke Osmorke su imale neke druge interese pa su usporile i zablokirale proces političkog dogovora. Narodni evropski savez je još uvijek zainteresiran da sa partnerima iz Osmorke i DF-om kao novim partnerom završimo proces uspostave vlasti na nivou USK - kazao je Feni zastupnik NES-a u Skupštini USK Agan Bunić.

Traženje konkretnih, partnerskih odnosa

Ukoliko to ne bude moguće i nastavi se blokada, navodi kako je NES spreman taj proces voditi sa svim ostalim strankama, osim sa Laburističkom strankom.

- Naravno, nećemo ni sa onima koji su u toku izborne kampanje i poslije izbora rekli da neće s nama, odnosno Pomakom. Nećemo dozvoliti ucjene od bilo koga, samo tražimo korektne, partnerske odnose i da nastavimo raditi i popravljati stanje na području Krajine - poručio je.

Dodao je kako u NES-u tokom narednih dana očekuju konačan stav stranaka Osmorke oko partnerskih odnosa, da bi mogli krenuti u političku deblokadu Skupštine USK.

U Stranci demokratske akcije (SDA) vjeruju kako će se proces formiranja vlasti privesti kraju na vrijeme, a to je do usvajanja najvažnijeg kantonalnog dokumenta.

- SDA razmatra više opcija. U ovom momentu nisu započeti nikakvi zvanični pregovori. Ono što očekujemo je da se završi konstituirajuća sjednica Skupštine USK, kako bi pregovori napokon mogli krenuti u nekom konkretnijem obliku. Smatram da ćemo do usvajanja budžeta imati novu vladu Unsko-sanskog kantona - kazao je Feni predsjednik SDA USK Jasmin Musić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...